• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tahir ağabeye vefa gecesi ERKİN USMAN

Tahir ağabeye vefa gecesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.12.2016, 00:00

Oömrünü Karşıyaka'ya adayan gönül adamı. O ömrünü KSK'ye adayan, o yaşayan canlı Karşıyaka tarihi. Tahir Türetken (93) son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle hayli sıkıntılar yaşadı, ama ondaki azim çoğu kişinin moralsizliğe girerek herkesin pes edebileceği mücadeleyi hırs ve azimle sürdürmesini sağlıyor.
Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf'ın yaşayan çınarı, büyük Karşıyakalı TAHİR TÜRETKEN'e, 19.12 Karşıyakalılar gününde Karşıyakalılar vefalarını gösteriyor.
1912 Karşıyaka Derneği'nin Karşıyaka Belediyesi ve KSK'nin katkılarıyla düzenlediği Vefa Günü etkinliği, 19 Aralık 2016 pazartesi günü 18.00'de, Çarşı Ziraat Bankası Sokağı'ndaki Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Doç.Dr.Cem Karagözlü'nün yöneteceği, İbrahim Koç ve Vehbi Moğol'un konuşmacı olarak katılacağı, geçmişten günümüze görseller eşliğinde yapılacağı söyleşiye tüm Tahir Türetken dostları davet ediliyor.

Hilton Oteli'ndeyiz. Karşıyaka Spor Kulübü ile geleceğe yönelik önemli bir stat toplantısı var.
Ortalık hararetleniyor, projenin engellenmek istenmesine öfke var, gergin dakikalar.
93 yaşında bir delikanlı mikrofona koşuyor.
Başlıyor marş söylemeye:
"Çok yaşa Kaf Sin Kaf, çok yaşa. Tacettik gençlikte biz seni başa. Gençliği yaşatmaktır gayemiz, Kaf- Sin-Kaf gençleriyiz. Kalmasın kalbinde acı bir sızı. Ufkunda parlasın yeşil-kırmızı..." Ve herkes katılıyor, oralık Kaf-Kaf-Kaf, Sin-Sin Sin, Kaf Sin Kaf Sin Kaf tezahüratıyla inliyor. Tahir Türetken koro şefinin adı.
Hayatı boyunca Karşıyaka'ya gönlünü veren adam. Türetken 1923 yılında Karşıyaka'nın nahiye bile olmadığı dönemde o devirde Fahrettin Paşa Caddesi (Sonradan önce Yalı, sonra Cemal Gürsel Caddesi oldu) 50 numarada dünyaya geldi.
1933 yılında merhum İbrahim Tusder'in götürdüğü bir Altay maçında KSK'ye sevdalandı.
1936'da Türkiye Şampiyonu yelkenci Refik Çullu'nun şarpide flokçusuydu.
1941'de KSK kongre üyesi oldu.
1944'te de yöneticiliğe başladı. Emin Birsel, Dr.Orhan Alpyörük, Muhittin İşçimenler, Reşat Çelebi, İsmail Özerk (Ateş'in babası), Sezai Akdağ, Selçuk Yaşar, Aydın Kaymak, Melih Yücel, Bedii Tuaç, Erol Özışıkçılar'ın yönetiminde görevler yapıp başkanlığa getirildi.
1940-1970 yılları arasında basketbol, voleybol, atletizm, yüzme-sutopu, hentbol ve yelken branşlarında Türkiye Şampiyonluklarında hep önder oldu. Uzun zaman KSK Divan Başkanlığı'nı sürdürdü.

Anılar akın akın

1990'lı yıllarda Yeni Asır'da da görev yapan Bekir Yurdakul, yeni bir kitapla çaldı kapımızı:
"Ölmeden İyi İnsanlar" Yurdakul, bendenize de yer verdiği kitabında, "sanat insanlarından güldüşün anılar"ı bir araya getirmiş.
Birbirinden ilginç üç yüzü aşkın metinde Ege'den, özellikle İzmir'den çok sayıda yazar, sanatçı ve gazeteci de yer alıyor. Kimler yok ki?
A. Tuncay Karaçorlu, Ahmet Günbaş, Ahmet Zeki Muslu, Avram Ventura, Cavit Kürnek, Ekin Erman, Eray Özbek, Erdoğan Aytekin, Eşref Karadağ, Fergun Özelli, Fikret Alan, Güngör Tekçe, Habib Bektaş, Hakan Cem, Halim Yazıcı, Hamit Demir, Hidayet Karakuş, Hüseyin Turan, Hüseyin Yurttaş, İlker Kılıçer, Kaya BekM. Korkmaz Dinçer, M.
Sadık Kırımlı, Mavisel Yener, Melih Ergen, Mevlüt Kaplan, Muzaffer İzgü, Nuran Hariri, Onur Akyıl, Onur Şenli, Özdemir Nutku, Şadan Gökovalı, Şebnem Doğruer, Tahsin Şimşek, Talat Avcı, Tuğrul Keskin, Yücelay Sal, Zeki Büyüktanır...
Kaybettiklerimiz de var:
Bahattin A. Ertük, Dinçer Sezgin, Erdoğan Çokduru, Halikarnas Balıkçısı, Musa Baran, Nahit Ulvi, Necati Cumalı, Neşet Ertaş, Özcan Yalım, Özer Öztep, Şükran Kurdakul, Tarık Dursun K...
Bekir Yurdakul, "Ölmeden İyi İnsanlar"ı, yarın 13.00'te Alsancak Yakın Kitabevi'nde anlatacak ve imzalayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA