• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Karşıyaka’da unutulmaz bir vefa günü daha!.. ERKİN USMAN

Karşıyaka’da unutulmaz bir vefa günü daha!..

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2017, 00:00

İzmir Karşıyaka Lisesi Eğitim Vakfı (İKLEV) tarafından 2000 yılından beri düzenlenen, bu güne kadar 42 Karşıyaka Liseli müdür, öğretmen ve mezununun anıldığı vefa günlerine bir yenisi daha eklendi.
Kökleri Kız Muallim Mektebi'ne uzanan, asırlık bir okul olma özelliği taşıyan Karşıyaka Lisesi'nin geleneksel hale gelen vefa gününde, bu defa Karşıyaka Lisesi emekli tarih öğretmeni rahmetli Mehmet Tevfik Toprak, Karşıyaka Lisesi emekli tarih öğretmeni Necati Çınar ve lisenin ilk mezunlarından 1946-1947 dönemi mezunu Fikret Elbirlik anılıp kendilerine Karşıyaka Liselilerin vefası gösterildi.
Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi Salonu'nda, davetli konuklarla, okulun mezunlarının, emekli öğretmen ve müdürlerinin katıldığı vefa gününün açış konuşmasını yapan lisenin 1958 mezunu İKLEV Başkanı Mehmet Erişkin, vakıf olarak vefa buluşmalarını önemsediklerini ifade etti. Vefa buluşmalarını sonraki yıllarda da devam ettirmek niyetinde olduklarını anlatan Erişkin, "Vefanın unutulmaması gereken bir duygu olduğunu düşündüklerini" dile getirerek, şunları söyledi:
"Biz Karşıyaka Lisesi'nde Atatürkçü ve laik bir eğitim gördük. Bize bu değerleri öğretenlere sonsuz vefa borcumuz var.
Tüm bu dünyadan göçmüş ve aramızda bulunan lisemize emeği geçen öğretmenlerimize, eski mezunlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Mezunlarımızla Karşıyaka Liseli olmanın gururunu böyle günlerde yaşıyoruz. Bu toplantıya katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum." Daha sonra 1964 mezunu ve uzun yıllar Karşıyaka Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapan eğitimci yazar Yücel İzmirli, lise tarihini eski dönem fotoğrafları eşliğinde anlattı, "Başka bir okulun duvarında 'Biz Cumhuriyetiz' yazısı var mı bilmiyoruz. Bugüne kadar 42 büyüğümüze saygımızı, düzenlediğimiz vefa günlerinde gösterdik. Karşıyaka Lisesi'nin kökleri çok eskidir.
Karşıyaka Kız Muallim Mektebi'nin 1916 yılındaki kuruluşuna dayanır. Geleneksel yapısını koruyan, Mustafa Kemal Atatürk'ün üç kez ziyaret ettiği nadir okullardan birisidir" diye konuştu.
Okulun ilk yerleştiği, ayakta kalan taş binasının müze olması konusunda mücadelelerinin sürdüğünü ifade eden Yücel İzmirli'den sonra, 1973 mezunu ve İKLEV Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Moğol, vefa programını sunmaya başladı.
İlk olarak Karşıyaka Lisesi'nde 1966-1982 yılları arasında tarih öğretmenliği yapan ve 2000 yılında vefat eden Mehmet Tevfik Toprak'ı, 1974 mezunu olan oğlu Togan Toprak ve eski öğrencisi emekli öğretmen Hatice Metin anlattı.
İkinci isim lisenin ilk mezunlarından Fikret Elbirlik'ti.
1928 doğumlu Fikret Elbirlik kendi yaşam öyküsünü detayları ve anılarıyla aktarıp sağlıklı ve dinç olmasını yaptığı spora burçlu olduğunu, halen de yelken sporuyla uğraştığını, dünyada yarışan en yanlı yelkenci olduğunu anlattı.
Anılan son isim, lisede 1971- 1977 yıllarında tarih öğretmeni olan Necati Çınar'dı.
Özgeçmişini Necati Çınar'ın kaleme aldığı yaşam öyküsü notlarından alıntılar yaparak öğrencisi Vehbi Moğol görseller eşliğinde anlattı. Daha sonra söz alan Necati Çınar, bir teşekkür konuşması yapıp duyduğu mutluluğu belirtti. İzleyenlerin de anılan kişilerle ilgili anılarını aktarıp konuştukları program, katılımcılara sunulan İKLEV plaketlerinin takdimiyle devam etti.
İKLEV Başkanı Mehmet Erişkin, lisenin eski müdürlerinden İsfendiyar Yıldız, Niyazi Evren, geçmiş dönem İKLEV Başkanı Pınar Yurdun, İKLEV kurucularından Necdet Türetken, anılan konuklara İKLEV plaketlerini sundu. Hep birlikte söylenen "İzmir'in İncisi, Karşıyaka Lisesi" marşı ile bir vefa günü daha sonlandı.

Torbalı'da yörükler toplantısı

Torbalı Belediyesi ile Ahmetli Köyü Güzelleştirme Yörük Türkmen Efeleri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 2. Yörük Şenliği buluşması, Ahmetli Mahallesi mesire alanında yapıldı. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda yörük derneğinin katıldığı büyük buluşmada konuşan Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, yörüklerin dünya tarihini, yaşamın akışını değiştirenler olduğunu söyledi.
Yörüklerin buluşmasını bir eğlence, sosyal aktivite olarak algılamanın yörüklere haksızlık olacağını belirten Görmez, yörüklere dair tarihten farklı örnekler verdikten sonra yaptıkları hizmetlerden örnekler verdi.
Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki yıl inşallah bu alanı çok daha farklı göreceksiniz. Burayı İzmir'in en güzel, en özel mesire alanı olarak projelendiriyoruz.
Sadece yılda bir değil, mevsim koşulları el verdikçe İzmir'in dört bir yanından insanlar buraya piknik yapmaya, ailece dilenmeye, eğlenmeye gelecek.
Şimdi 160 bin metrekareyi kapsayan bu alanda proje detaylarını ele alıyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA