• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye ek ödeme rehberi FARUK ERDEM

Emekliye ek ödeme rehberi

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2018, 00:00
Emekliler maaşlarıyla birlikte ayrıca ek ödeme parası da alıyorlar. Bu paralar da hesaplara yatıyor. Ek ödeme genel olarak maaşın yüzde 4’ü kadar yatırılıyor. Ancak bazı emekliler için bu oran yüzde 5’e çıkıyor

Bilindiği gibi 12 milyondan fazla emeklimiz her yıl Temmuz ve Ocak aylarında zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ay boyunca oluşan enflasyon kadar zam alırken memur emeklileri de toplu sözleşme zammını ve oluşursa da enflasyon farkını maaşlarında görüyor. Bu yıl için ilk 4 aylık enflasyon 12.26 çıktı. Bunun üzerine Kasım ve Aralık enflasyonları da eklenerek zam oranlarının son hali de ortaya çıkmış olacak. Emeklilerin maaşlarıyla birlikte aldıkları ek ödemeler de bu artışla birlikte yükselecek.

MAAŞTAN AYRI YATIYOR

Milyonlarca emekli maaşını bankadan alırken yatırılan rakamın içindeki ek ödemeyi fark etmiyor. Oysa yatırılan para sadece maaş değil yüzde 4'lük ek ödemeli rakam oluyor.
Yani sizin maaşınız 2 bin lira ise yüzde 4'ü kadar yani 80 lira da ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme de maaşınıza eklenerek bankaya 2.080 lira yatırılıyor.

E-DEVLETTEN ÖĞRENİN

Gerçek maaşınızı ve ek ödeme miktarını e-devlet sistemine girerek kolayca öğrenebilirsiniz.
Burada SGK bölümüne girdiğinizde emekli maaş detaylarıyla ilgili bölümlerden kolayca öğrenmek mümkün. E-devlet imkanı olmayanlar en yakın SGK'ya giderek maaşlarıyla ilgili detayları da öğrenebilirler

BAZI MAAŞLARA YÜZDE 5

Ek ödeme genel olarak yüzde 4 olarak uygulanıyor. Ancak emekli maaşı düşük olanlarda bu oran yüzde 5'e çıkıyor.
Halen maaşı bin 106 lira 12 kuruşun altında olanlara net aylıklarının yüzde 5'i, üstünde olanlara ise yüzde 4'ü oranında ek ödeme veriliyor. Ocak'ta bu sınır yükselecek. 4 aylık enflasyona göre sınır bin 247 lira 24 kuruşa çıkacak.
Maaşı bu tutarın altında olanlara yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 oranında ek ödeme verilecek.

ARTIRILSIN TALEBİ VAR

Emeklilerin aldıkları bu ek ödeme oranlarının iki katına çıkartılması da gündemde. Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) bir talebi olmuştu. Eğer talep kabul görürse ek ödeme tutarları da yüzde 8- 10 oranına çıkabilecek.
Ancak şu anda yüzde 4 ve yüzde 5 olarak uygulanıyor.

PRİM DEVRİ OLMUYOR

1995'te sigorta başlangıcım var. 2146 gün. 926 gün de isteğe bağlı Bağ-Kur yatırdım. 1 çocuğum var, doğum borçlanması yapabiliyorum. SSK'dan emekli olabilmek için Bağ-Kur'u durdurdum. Eşimin SSK'dan 3 yıl çalışmışlığı var. Eş durumundan bana aktarabilir mi? Ayrıca emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim? Dilek Aydın ZEYBEK

İşe giriş tarihinize göre en az 51 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Kısmi emeklilik için ise 3.600 gün ve 58 yaş şartlarınız bulunuyor. Primleriniz ve doğum borçlanmasıyla 3.600 günü doldurmuş olacaksınız.
58 yaşınızı beklersiniz. Prim yatırma ya da çalışma kişisel bir olay olduğu için eşinizin primlerinin size devredilmesi gibi bir uygulama maalesef olmuyor.
O yüzden ya kısmi emeklilik için yaşı bekleyeceksiniz ya da çalışıp primlerinizi tamamlayacaksınız.

ASKER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşten ayrıldım ve işsizlik maaşı almaya başladım. işsizlik ödeneği alıyorum, 4 ay daha alacağım. Askerliğim yaklaştı. Askerde iken işsizlik ödeneği alabilir miyim? (Mustafa A.)

Askerlik sırasında işsizlik maaşı almak mümkün değil. Ancak askerden dönüşte bir ay içinde başvurursanız kalan maaşlarınızı almaya devam edersiniz. Muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılanlar da diğer şartları taşımak kaydıyla askerden döndüklerinde bir ay içinde başvururlarsa maaş alırlar.
Biliyorsunuz işsizlik maaşı almak için son 3 yılda 600 gün prim ve son 120 günde kesintisiz prim yatırılmış olması gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

18.10.2002 tarihinde sigortalı oldum. O tarihten bu yana aralıksız çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Ayşegül SUBAŞI

İşe giriş tarihinize göre 58 yaşında ve 7 bin gün prim ödeyerek emekli olursunuz. Yaşınızı yazmamışsınız. Priminizi doldurup yaşı da tamamlamanız gerekiyor.

10.10.1991 tarihinde sigortalı oldum. 1970 doğumluyum. 7 bin günü geçen prim ödemem var. Emeklilik yaşım acaba nedir? Mustafa Ali KARACA

25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Yılınız tamamlanmış priminiz de dolmuş. Yaşınızı tamamlayınca emekli olursunuz. Emeklilik tarihi 2023 yılında doğum gününüz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA