• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Sanat Güneşi’ 22 yıldır doğmuyor GÜRKAN ERTAÇ

‘Sanat Güneşi’ 22 yıldır doğmuyor

gurkan.ertac@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.09.2018, 00:00

Yıllar su gibi akıp gidiyor. Türk Musikisi'nin 'Sanat Güneşi' Zeki Müren'in İzmir TRT Salonu'nda konser verirken ebediyete göçmesinin üzerinden 22 yıl geçmiş. Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi açıkladı. Onun bağışladıklarıyla şimdiye dek 3100 öğrenci burs alıp hayatını kazanma şansı yakalamış, ne mutlu.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve şehitlere yardımları da ayrı. Onu saygıyla anarken özelliklerini de herkes bir kez daha öğrensin istedim. Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı.

185 KİŞİYİ ELEYİP GİRDİ

1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosu'nun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı. İstanbul Radyosu Müdürü Mesut Cemil'in telefonu çaldı, ahizenin öteki ucunda Türk Musikisi'nin ünlü hanım solisti Perihan Altındağ vardı. Ve her Cuma günü saat 19.15'te yayınlanan, 'Haftanın Konseri' programına çok hasta olduğu için gelemeyeceğini söylüyordu.
Zaman çok azalmıştı ve yeni bir solist bulmak çok zordu.
Mesut Cemil, Zeki'ye dönerek, "Takım elbiselerini giy, saat 18.30'da radyoya gel, seni bir deneme çekimine alacağız" dedi. Ocak 1951'de, İstanbul Radyosu'nda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve performansı çok beğenildi. Türkiye'de yankılar uyandıran radyo konserinden sonra ünlü sanatçı Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etti, "Böyle ses dinlemedim.
Allah seni bize bağışlasın" dedi.
Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar, Müren'i Yeşilköy'deki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan "Muhabbet Kuşu" şarkısını plağa doldurttu. Bu plak sayesinde Müren tüm Anadolu'da tanındı.
İlk sahne konserini 1955'de verdi. Genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Maksim Gazinosu sahnelerinde 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

ÖDÜLLER, MUHTEŞEM ESERLER

Zeki Müren, 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. 300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan şarkı bestelediği ilk şarkıdır.
"Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır.

İZMİR FUARI'NIN GÜLÜYDÜ

Zeki Müren için İzmir Enternasyonal Fuarı'nın anlamı ve önemi çok büyüktü.
Tüm sanatçılar Fuar'da 20 Ağustos'ta programlara başlayıp 1 ay sürdürürken Zeki Müren 1 Eylül'de şova başlardı. Nedenini de, "Beni dar gelirlim, işçim, memurum da dinlesin. Alsın maaşını gelsin Manolya'ya" derdi. Büyük sanatçı İzmir'i çok severdi, çok sevdiği İzmir'de Fuar'daki TRT İzmir Stüdyoları'nda program yaparken ebediyete göçtü. Yazar-sosyolog Sancar Maruflu'nun ısrarla dile getirdiği gibi Fuar'daki TRT Binası'nın önüne bir heykelini ya da büstünü dikmek vefa borcudur ve yerine getirilmelidir.
Biz her yıl onu rahmetle anacağız. Ama herkes de kabul ediyor ki Türk Musikisi'ne Zeki Müren gibisi bir daha gelmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA