• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kızlarağası’nın usta ‘Acem’i HACER ÖNOĞLU ÜLGER

Kızlarağası’nın usta ‘Acem’i

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.11.2018, 00:00

Arya Kamalı, 57 yaşında İranlı bir çağdaş minyatür sanatçısı. İran'dan 1984 yılında geldiği Türkiye'de 1986 yılında İzmir'e yerleşmiş, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra bu mesleği hiç yapmamış. Babasından ve ağabeyinden öğrendiği minyatür sanatına merak salmış. Olanak bulunca da bunu yavaş yavaş mesleğe dönüştürmüş.

32 YILLIK EMEK

1994 yılında restorasyonu tamamlanır tamamlanmaz Kızlarağası Hanı'nda bir dükkan bulmuş kendisine. Türkiye'de 32 yıldır profesyonel olarak minyatür yapıyor. Yaptığı minyatürlerin ise tek bir konusu var, o da İzmir. "Sadece ve sadece İzmir'i resmediyorum" diyor.

TURİZME KATKI

İlk önceleri turistlere yönelik eserler yapmış.
Her yıl ortalama bin turiste birer eser satmış. Bu yüzden Türk turizmine büyük katkı sağladığını söyleyen Kamalı, "Her yıl bin eve benim sattığım ürünler girdi. Tek başıma 10 yıl boyunca turistlere yönelik eserler yaptığımı düşünürsek.
Yurtdışında 10 bin evde benim minyatürlerim yani Türk minyatürleri var demektir. Bu açıdan bakarsak turizme katkım büyük" diyor.
10 yılın ardından daha ihtişamlı ve daha özel eserler yapmaya başlamış.
Şimdilerde minyatüre merak duyan insan sayısı az olsa da o ilgiden memnun. 70 bin-100 bin lira arasında fiyatlarda alıcı bulan eserleri de olmuş. Şipariş üzerine tespih boncuklarına Osmanlı dönemini resmeden minyatürler de işliyor. Kızlarağası Hanı'nda bir galerisi bir de atölyesi var. Atölyesinde belli günler öğrencilerine minyatür dersleri veriyor.
Aynı zamanda Karaca Kültür Merkezi'nde 15 günde bir sergiler ve sanat etkinlikleri düzenliyor.

ÇAY-KAHVE NE ALIRSINIZ!

Bizim mahallenin otobüs durağının adını 'Kedi Durağı' koydum ben. Çünkü duraktaki bank, sokak kedilerine ait. Her sabah özenle kurulurlar banka. Vatandaşlar otobüsü ayakta bekler, kimse de rahatsız etmez kedicikleri. Geçenlerde de Alsancak'ta Baraka isimli kafenin önünden geçiyordum.
Bir de ne göreyim, tatlı mı tatlı bir sokak köpeği müşteriler için ayrılmış bir koltukta oturmuş, keyfine bakıyor.
Kimse de garipsemiyor, "Ne işi var burada bu köpeğim" demiyor. Seviyorum sevgi dolu insanları...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA