• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hobinizle bir insana dokunabilirsiniz HACER ÖNOĞLU ÜLGER

Hobinizle bir insana dokunabilirsiniz

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.04.2019, 00:00
Aysel Gök diş hekimi, aynı zamanda çini ve ebru yapıyor. Yurdanur Şenoğlu ise mimar ayrıca fotoğraf çekiyor organik tarımla uğraşıyor. Bu iki kadının ortak özelliği ise hobilerini kazanca dönüştürüp öğrencilere katkı sağlamaları

DİŞ HEKİMİ SANATÇI

Stres hepimizin ortak derdi.
Herkes birbirinden farklı yöntemlerle stresini yenmeye çalışıyor.
Balık tutarak ya da spor yaparak stresten kurtulmak mümkün olduğu gibi bazılarımız ise çeşitli sanatsal faaliyetlerle sıkıntılarından uzaklaşmayı tercih ediyor. İzmir'de mesleklerini başarıyla sürdüren diş hekimi Aysel Gök ve mimar Yurdanur Şenoğlu da iş stresini sanatla ya da farklı hobileriyle yenenlerden.



RENKAHENK ATÖLYESİ

Aysel Gök, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden 1989 yılında mezun olduğundan bu yana klinik işletiyor. Alsancak'taki muayenehanesinde yıllardır hastalarıyla ilgilenmek çok keyif veriyormuş. Ancak dönem dönem iş stresinden kurtulmaya ihtiyaç duyuyormuş.
"6 yıl önce iş dışında bir şeylerle ilgilenmenin bana iyi geleceğini düşündüğüm dönemlerden birinde arkadaşım sayesinde ebru sanatıyla tanıştım" diyen Aysel Gök, Renkahenk isimli ebru atölyesinde almış soluğu. İşin tekniğini öğrendikten sonra birbirinden güzel ebru örnekleri vermiş. Ebru kurslarında ortaya çıkardığı eserler o kadar birikmiş ki onları değerlendirmeyi de kafasına koymuş.

ŞİİR YAZIYOR ÇİNİ BOYUYOR

Türk Kültür Vakfı'nın kız çocukları için bir kermes açacağını duyan Aysel Gök, eserlerini bu kermeste satmaya karar vermiş. Ve ebru örneklerinden oluşan bir Amerikan servis seti hazırlayıp kermeste satışa çıkarmış. "Umduğumdan da çok satış yaptım. Hem yaptığım eserleri değerlendirme şansı buldum hem de bir kız çocuğunun eğitim hayatına katkıda bulundum" diyor Aysel Gök.
Aysel hanımın meziyetleri bununla da sınırlı kalmıyor. Şiir yazmaya da meraklı olan başarılı diş hekimi, kilden heykelcikler de yapıyor, çini de boyuyor. Çini ustası bir arkadaşından işin tekniğini öğrendikten sonra kopamamış çiniden. Evinde her akşam 1.5 saatini hobilerine ayırıyormuş. Hatta hastası olmadığı zamanlarda muayenehanenin dinlenme odasında kil çalışmalarını sürdürüyormuş. Yani muayenehanesi aynı zamanda bir sanat atölyesi. Ama tabii o, bununla yetinmeyi planlamıyor. Ressam ve seramik sanatçısı arkadaşlarıyla beraber hem kendi çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri hem de atölye olarak kullanabilecekleri bir mekan hayali kuruyor. Bu mekanda hem el sanatları dalında kursiyerleri kabul etmeyi planlayan Aysel Gök, aynı zamanda eserlerini de sergilemeyi düşünüyor. Aysel Gök'ün bir de tavsiyesi var:

"Yeteneklerinizi keşfedin ve üzerine gidin. Kim bilir hobiniz, belki de ileride işiniz olur."



ORGANİK TARIMCI MİMAR

Yurdanur Şenoğlu da İzmir'in başarılı mimarlarından. 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümü mezunu. İlk ofisini öğrenciyken açmış. Çankaya'da 1990 yılından bu yana faaliyet gösteren mimarlık ofisinde eşi Necdet Şenoğlu ile birlikte binlerce projeye imza atmışlar.
İzmir'de mimari alanda birçok ilke imza atan çift, yeni projelerle ilgilenmeyi de sürdürüyor. Uzmanlık alanları ise iki katlı konutlar. Necdet Bey'in ayrıca restorasyona da ilgisi varmış

MESLEK VE HOBİ BİR ARADA

Onlar meslekleriyle hobilerini bir arada sürdürmeyi başarmış bir çift.
Bunu nasıl başardıklarını sorduğumda, "Mimarlık aslında çok oyalayıcı, odaklanmayı gerektiren bir meslek ama eşim ve ben özgürlüğümüze çok düşkünüz; her şeyin iş olmadığını biliyoruz bu yüzden hobilerimize de zaman ayırıyoruz. Belki de işimizin bu kadar uzun soluklu olmasının sebebi budur. Çünkü etrafıma bakıyorum; kendi yaşıtlarımdan pek fazla çalışan kalmadı. Ya emekli oldular ya da ofislerini kapattılar" diye cevaplıyor Yurdanur Hanım.



SERGİ AÇMAYI PLANLIYOR

Ofislerine girdiğimde ilk dikkatimi çeken duvardaki resimler ve kitaplıklar üzerindeki gaz lambaları oldu. Hepsi eşi Necdet Bey'in ilgi alanıymış. Necdet Bey'in, antika pazarlarından satın aldığı gaz lambalarını tamir edip temizledikten sonra çalışır duruma getirmek hobisi olmuş. Yurdanur Hanım da bu lambaları fotoğraflamayı kendisine görev edinmiş. Bir gün sergileme şansı olursa bu lambaları ve fotoğrafları sergilemeyi planlıyorlar. Yurdanur Hanım, bir dönem resim yapmış, bir dönem ise kanaviçe ve dantele bile merak salmış.
Ama şimdiki ilgi alanı dikiş ve yemek.
Organik tarımla ilgilenen ve farklı lezzetler üretmeyi çok sevdiğini söyleyen Yurdanur Hanım'ın, Urla'daki bağ evlerinin bahçesinden topladığı ayvalarla yaptığı ezmeden tatma fırsatı bile buldum.
Bu bağ evinin bahçesinden elde ettiği meyvelerle ürettiği lezzetler gençler için umut ışığı bile olmuş. Nasıl mı?
Dahil olduğu AFS programı kapsamında sokak çocukların yararına düzenlenen bir kermeste ayva ezmelerini, reçellerini ve şişelediği zeytinyağlarını satışa sunmuş.
"Gençlerin dünyayla barışık olması için çaba gösteriyorum" diyen Şenoğlu, Türk Kültür Vakfı'nın AFS programı kapsamında üretmekten ve gençlere yardım etmekten mutluluk duyuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA