• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir tarımı için notlar 1 İSMAİL UĞURAL

İzmir tarımı için notlar (1)

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2019, 00:00

Bugünden başlayarak birkaç yazı halinde İzmir tarımnın geleceği ile ilgili görüş ve önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım karar vericilere yardımcı ve yararlı olmaya çalışmak.
Önce genel tabloyu ortaya koyalım.
İzmir ili 12 000 km2 yüzölçümüne ve 4 350 000 nüfusa sahip bulunuyor.
İzmir ilinin yüzde 28,5'ini tarım alanları oluşturuyor.
Toplam 3.450.224 dekarlık tarım arazilerinin; yüzde 41,4'ü tarla, yüzde 28,2'si zeytin, yüzde 10,9'u sebze, yüzde 9,8'i meyve ve yüzde 3,7'si bağ alanı. İzmir, Antalya ve Konya ile birlikte tarımsal üretim değeri itibarıyla Türkiye'nin en önde gelen üç ilinden biri konumunda.
Türkiye'de en fazla süt İzmir'de üretiliyor.
2018 yılı verileriyle il genelinde bitkisel üretim değeri 8,1 milyar lira, hayvansal üretim değeri 9.3 milyar lira ve su ürünleri üretim değeri 1.5 milyar lira, toplamda ise yaklaşık 19 milyar lira.

İZMİR TARIM VE GIDA STRATEJİ BELGESİ

Şimdi bu genel bilgilerden sonra gelelim sadede... Acaba İzmir'de tarım ve gıda sektörü nasıl ve hangi yönde gelişmeli? İzmir ilinin geleceğe yönelik hedefleri ve bu çerçevede hazırlanacak yol haritası nasıl olmalı?
Tabii bu ve buna benzer sorular zaman zaman kamuoyunda gündeme geliyor. Ama bu durum samimiyetle söyleyeyim, beni biraz şaşırtıyor. Çünkü nedense hep böyle arayışlara tanık oluyoruz. Bu konuda toplantılar ve etkinlikler düzenleniyor, konuşmalar yapılıyor.
Sonra aradan zaman geçiyor, bir de bakıyoruz, yeniden aynı minvalde bir toplantı daha düzenleniyor. Şaşırtıcı olan şey şu; İzmir ilinin tarım ve gıda sektöründe politika tercih ve öncelikleri zaten belirlendi. Artık bu alanda yeni arayışlara hiç gerek yok.
'İzmir Tarım ve Gıda Strateji Belgesi', 13 Haziran 2013 tarihinde çok açık biçimde ortaya konuldu.
Başka bir ifadeyle dönemin başarılı İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal'ın (halen TMO Genel Müdürü) önderliğinde ve yüzlerce sektör temsilcisinin katkılarıyla hazırlanan söz konusu 'Strateji Belgesi' ortada duruyor! Üstelik bu alanda bilgi ve fikir sahibi uzmanların ortaklaşa hazırladığı 2023 yılı odaklı çalışmalar için belirlenmiş bir 'Yol Haritası' bu...

YOL HARİTASI BELLİ

İşte bu Yol Haritası, İzmir'in tarım ve gıda alanında 'Stratejik Öncelikleri'ni şöyle değerlendiriyor:
1- Tarım Gıda Sanayi Teknoloji Entegrasyonu, 2- Süt Hayvancılığı, 3- Yaş ve Kuru Meyve Sebze İşleme ve İhracatı, 4- Su Ürünleri İhracatı, 5- Süs Bitkileri İhracatı, 6- Yenilenebilir Enerjinin Tarım Sektöründe Etkin Kullanımı (Jeotermal Seracılık gibi..) ve 7- Organik Üretim...
Peki öyleyse neden bu kadar somut bir çalışma ve sonuçları meydanda iken, yeni arayışlara ihtiyaç duyuluyor?
Bu sorunun cevabını ve diğer konuları tartışmaya devam edeceğim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA