• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hayır dile komşuna, hayır gele başına YUNUS KARAKAYA

Hayır dile komşuna, hayır gele başına

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2015, 00:00
Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. Bu seçimlerden her partinin kendisine göre çıkarması gereken bir ders vardı. Şunu unutmamak gerekir: "Kim başkaları için iyi niyet besler, iyilik diler, hayır isterse, başkaları da onun için aynı şeyleri düşünür. Kural o ki iyilik ve kötülük karşılıklıdır. İyilik isteyen iyilik bulur, kötülük isteyen de kötülük.

CHP İzmir'de umduğunu bulabildi mi?

Evet İzmir sonuçlarının CHP açısından pek parlak olmadığını söylemekte fayda var. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile İzmir'de oldukça iddialı olan CHP İzmir Teşkilatı bir nevi amacına ulaşmış sayılır. Çünkü CHP'liler kendi partilerinden çok HDP'nin barajı geçmesi için çalıştı ve bunu da başardılar. CHP'nin İzmir'de milletvekili sayıları düşerken, İzmir'den aday olan Kemal Kılıçdaroğlu, kendi memleketi olan Tunceli'den milletvekili çıkaramamanın utancını yaşıyor mu acaba? Bir inat uğruna sen kalk CHP'nin kalesi denilen İzmir'den aday ol, partinin hem İzmir'den milletvekili sayısının düşmesine sebep ol hem de memleketin Tunceli'den partin milletvekili çıkaramasın. Buna "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak" denir sanırım.
CHP İzmir İl Teşkilatı'nın bu sonuçların ardından ne karar vereceğini merak ediyorum doğrusu.

İzmir AK Parti açısından seçimlerin tablosu

AK Parti tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de önemli ölçüde oy kaybına uğradı. Şimdi sonuçlara göre en kolay iş AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nı eleştirmek olacaktır. Ama yedi düvelin üzerine geldiği bir ortamda sonuçları pek yadırgamamak gerekir. Aslında hem Türkiye'ye hem de İzmir'e yazık oldu. Yazık ki yağmurdan kaçarken doluya tutulmak bu olsa gerek. AK Parti'yi cezalandırmak isteyenler bölücü terör örgütünü meclise taşıdılar. Bunun hesabını tarih bir gün soracaktır.
Tıpkı CHP'de olduğu gibi İzmir AK Parti teşkilatı yönetimi de ortaya çıkan bu tablonun ardından ne karar alacak bakalım.

MHP ve HDP İzmir'de oyları artırdı

7 Haziran seçimlerinde Türkiye ve İzmir'de en karlı çıkan partiler MHP ve HDP oldu. HDP İzmir'den meclise milletvekili göndermeyi başarırken, bunda CHP'nin büyük katkısı da yadsınamaz.
Gelelim MHP'ye...
MHP 2007 genel seçimlerindeki gibi İzmir'den 4 milletvekilini TBMM'ye gönderecek. MHP İzmir İl teşkilatını tebrik etmemiz gerekir. Başarıda Milletvekili adaylarının çalışmaları kadar İl teşkilatının da başarısını takdir etmeden geçemeyeceğim. MHP'nin başarısında diğer Milletvekili adaylarının yanı sıra Senem Kılıç ve Neslihan Çelik'in emeğinin büyük olduğunu da söylemek gerekir.

Erken seçim olur mu?


Ortaya çıkan bu tablonun ardından erken seçim gelir mi?
Bu sorunun cevabı 'evet'tir.
Ama şunu da belirtmek isterim. Eğer koalisyon hükümeti olacaksa, bu da AK Parti ve MHP arasında olur. Çünkü bu milletvekili tablosuna göre hükümeti kurma görevi ilk olarak AK Parti'ye verilecek. AK Parti'nin koalisyon hükümeti kurmak için kapısını çalacağı ilk parti MHP olacaktır. Eğer MHP'li bir koalisyon hükümeti olmazsa kurulacak bir azınlık hükümeti ile erken seçim kararı alacağını sanıyorum. Çünkü MHP'nin CHP ve HDP ile koalisyon kuracağına inanmıyorum.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA