• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Elini taşın altına koymak YUNUS KARAKAYA

Elini taşın altına koymak

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2018, 00:00

Bir soruna çözüm üretemiyorsanız, o sorunun parçası olursunuz denir ya hani, küçük yaşlara kadar inen uyuşturucu kullanımında çözüm için herkesin elini taşın altına koyması lazım.
Uyuşturucu kullanımı ve kötü alışkanlıkların yaşı 10'lu yaşlara kadar düştü.
Her şeyi devletten beklemek yerine bizler de üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

YENİ ASIR DOSYA AÇTI

İzmir'in Uyuşturucu Dosyası Yeni Asır'da başladı. Genç ve başarılı muhabir Tansu Edip Gökbudak tarafından hazırlanan yazı dizisinde uyuşturucu çetelerinin (bana göre teröristlerin) yapılanması, insanları nasıl zehirlendikleri, İzmir'de emniyetin son yıllarda çetelere yaptığı Cumhuriyet tarihinin en önemli operasyonları, uzman görüşleri ve çeşitli kaynaklardan alınan görüşlerle okuyucular bilgilendirilecek. Bu yazı dizisini sıkı takip etmenizi tavsiye ederim.

MÜGE ANLI'DA ŞOK AÇIKLAMALAR

Uyuşturucuya alıştırılan 12 yaşındaki Rabia Çakır'ın uyuşturucu alabilmek için kötü yollara başvurduğu Müge Anlı'da ortaya çıktı. Kaybolan kızları için programa gelen ailenin anlattıkları izleyenleri şoke etti. Programın sıkı takipçisi olarak ben de duyduklarım karşısında adeta şok oldum. Canlı yayına bağlanan öğretmen, okullardaki tedbirlerin yetersizliğinden dert yandı.
Durum böyle olunca ben de hem aileler hem de çocuklar açısından konuyu değerlendirmek için değerli dostum Liman Psikoloji'nin sahibi Psikolog Şenel Karaman'ın kapısını çaldım. Şenel Bey'den aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çocuğunun uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamak isteyen ebeveynler çocuklarının sözlerine değil hareketlerine bakmalılar.
1. Uyuşturucu madde kullananlar yalanları ortaya çıkacağını bilseler bile kullanmadıklarını söylerler. İçgüdülerinize güvenin bir şeylerden şüphelenmişseniz doğru çıkma olasılığı vardır. Araştırın, gözlemleyin ve kullanıp kullanmadığını öğrenin.
2. Esrar kullananlarda iştah azalması, uyku sorunları, kilo kaybı, bazen öfke, saldırganlık ve huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Duygu durumunda o anla ilgisi olmayan değişiklikler olur.
3. Arkadaş çevresinde değişiklik olmuş ya da hiç de içinize sinmeyen arkadaşları varsa şüphelenmelisiniz.
4. İlgilerinde, ders çalışma alışkanlıklarında değişiklikler olur. Evle ilgili sorumluluklarını yerine getirmede başarısızlıklar görülür. Ya çok harçlık almaya ya da evde paralar kaybolmaya başlar. Hiç harçlık almadığı halde harcama yapıyorsa da satıcı olma olasılığı vardır.
5. Odasına kapanma, kapısını kilitleme, eve hızlıca girip odasına kaçma gibi davranışları olabilir.
6. Bazı uyuşturucular ani kilo kayıplarına neden olur. Dış görünüşünde özensizlik, kırmızı gözler, gözaltında kahverengi halkalar, ıslak dudaklar, sürekli su içme gibi belirtiler görülür. Belli bir hastalığa ya da alerjiye bağlı olmayan burun akıntıları olabilir.

YARIN: UYUŞTURUCUYA KARŞI EN ÖNEMLİ KORUYUCU, ANNE BABANIN TUTUMLARIDIR.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA