• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Suçladıkça satıcıların kucağına itersiniz YUNUS KARAKAYA

Suçladıkça satıcıların kucağına itersiniz

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.03.2018, 00:00

Psikolog Şenel Karaman ile uyuşturucu ve gençlik üzerine yaptığım sohbetteki dikkat çekici noktaları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum:
Her genç potansiyel uyuşturucu kullanıcısıdır. Çünkü bu maddelere karşı korunaksızdırlar. Uyuşturucuya karşı en önemli koruyucu, anne babanın tutumlarıdır.
Asla suçlayıcı olmayın. Siz suçladıkça satıcıların kucağına ite rsiniz. Suçlayıcı ya da pasif olmayın, kararlı olun. Eğer çocuğunuz uyuşturucu madde kullanıyorsa üç şeye ihtiyaç duyacaktır: Birincisi satın almak için paraya, içmek için zamana ve ortama, üçüncüsü satıcıya ulaşmak için arkadaş, telefon veya bilgisayara. Bu üç şeyi kontrol altında tutmalısınız.

ÖĞRETMEN İYİ TANIMALI

Okullar normal hayatı temsil eden yerlerdir.
Öğretmenler risk altındaki öğrencileri iyi tanımalıdır. Bir öğrenci için okul ne oranda güvenli ve aidiyet duygusu yaratan yer ise o oranda uyuşturucuya karşı o kadar korunaklıdır. Bu yüzden öğretmenin dersini öğretmekten öte çocuğu öğrenmesini ve başarılı olmasını sağlayacak biçime sokabilmesi çok önemlidir.
Bunun yanında alkol ve uyuşturucuya ilişkin uygun bir dil geliştirmek gerekir:
1. Alkol ve uyuşturucunun kötü bir alışkanlık olduğunu söylemek yerine bireyde yarattığı etkiyi anlatmak çok daha işe yarıyor. Uyuşturucu satıcıları "kafa yaptığını, rahatlattığını, cesaret verdiğini, unutturduğunu, keyif verdiğini" söyleyerek pazarlıyorlar. Öğretmenler beyindeki bu değişimi iyi öğrenip öğrencilerine anlatabilirler.
2. Alkol ve uyuşturucunun bedene ve psikolojik duruma verdiği zararların konuşulduğu etkinlikler işe yarıyor. Uyuşturucu ve alkol hakkında bilgisi olmayan bir öğrenci, bilgisi olana göre daha çok risk altındadır 3. Öğrencisinin örselenmiş bir çocukluk geçirdiğini bilen öğretmenler bu çocukları psikolojik destek almaya yönlendirmelidir.
4. Eğer bir öğrencide uyuşturucu kullandığına dair bir sezgisi varsa öğretmen onunla konuşmalıdır. Açık açık konuşmaktan ve sormaktan çekinmemelidir.
5. Okullar sadece akademik eğitimin olduğu yerler olursa öğrencilerin zararlı alışkanlıklara karşı korunaksız olurlar.
Okulda spor, sanat, bilim alanlarında etkinlikler yapılmalıdır.

BAŞKAN ÖRNEK OLDU

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, belediye meclisinin olağan toplantısında gündeme alınması istemiyle verdiği sözlü önergede meclis üyelerinin Mart ayı huzur ve komisyon haklarının Mehmetçik Vakfı'na bağışlanmasını talep etti. Gündeme alınan madde oy birliğiyle kabul edildi.
Öte yandan Afrin'de sürdürülen zeytin Dalı operasyonunda şehit düşen Uzman Çavuş Ali Akdoğan'ın ismi yaşadığı semtteki Osmangazi pazar yerine verildi.
Bu kapsamda sözlü önerge veren Başkan Hasan Karabağ, meclisin Mart ayındaki aylık huzur hakları ve komisyondan elde edilen hakların Mehmetçik Vakfı'na bağışlanmasını önerdi. AK Parti ve CHP grubu gündeme alınan maddeyi oy birliğiyle kabul etti.
Tebrikler Hasan Başkan, tebrikler Bayraklı Belediyesi meclis üyeleri.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA