• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AK Parti’ye borçlusunuz YUNUS KARAKAYA

AK Parti’ye borçlusunuz

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.05.2018, 00:00

24 Haziran seçimleri için takvim işlerken, önüne gelen başta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükumete ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ağzına ne gelirse söylüyor.
Tayyip Bey haricindeki Cumhurbaşkanı adayı isimlerin birçok imkanı bu hükumete borçlu olduğunu unutmaması gerektiğini düşüyorum.
Şöyle ki;
Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçimleri her zaman büyük önem taşıdı, bazı seçimler sırasında ise krizler yaşandı bunun faturasını hep halk ödedi.
Cumhurbaşkanları, 2007 Anayasa değişikliğine kadar TBMM üyeleri tarafından seçildi. 2007 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngörüldü. Türkiye'de, cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında gergin ve tartışmalı günler yaşadı. Hatta cumhurbaşkanını bile seçemedi.
Ve AK Parti hükumeti yaptığı anayasal değişiklik ile cumhurbaşkanını halkın seçmesine imkan tanıyan anayasal değişikliği yaptı. Yeni sisteme göre cumhurbaşkanının 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilmesine imkan tanındı. Hatta 100 bin seçmenin imzasıyla cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterilmesi sağlandı.
İşte bu değişiklikler sayesinde bugün İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek halkın karşına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkma imkanını buldu.
Eğer eski sistem olmuş olsaydı, bu isimler cumhurbaşkanı adayı olmayı rüyalarında bile göremezdi.

İTTİFAK OLAYI

Yine AK Parti hükumetinin yaptığı yeni düzenleme sayesinde siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkan tanıyan 7102 sayılı 'Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile Türkiye'de ilk kez siyasi partiler ittifak kurarak seçime girebilecek.
İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.
İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak, bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.
Yani yine bu hükumet sayesinde bir çok siyasi parti yüzde 10'luk baraja takılmadan meclise milletvekili gönderebilecek.
Şimdi anladınız mı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye neler borçlu olduğunuzu?..

EMEĞİN ÖYKÜSÜ

Yunusemre Halk Eğitim Merkezi, 2017-2018 sezonu kurs çalışmalarını Kültür Merkezi Lale Fuaye Salonu'nda yaptığı açılışla sergilemeye başladı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in eşi Fatma Dilek Güvençer ile Yunusemre Kaymaka Ahmet Erdoğdu ve yetkili müdürlerin de katılım sağladığı sergi açılışına Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Kültür Şube Müdürü Fırat Özcan ve İdari İşler Şube Müdürü Hasan Torun katıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA