2 su bardağı pilavlık iri bulgur 1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 adet kuru soğan
5 adet yeşil biber
5 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı tavuk suyu
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
3 adet haşlanmış tavuk budu
Nar ekşili bulgur pilavı için önce tavukları haşlayalım. Sonra suyunu ayırıp, tavukları ufak parçalara ayıralım. Diğer yanda geniş bir tencereye tereyağını ve zeytinyağını koyalım. Yağ eridiğinde çok ince yemeklik doğranmış soğanlarla yine ince halkalar halinde dilimlediğimiz yeşil biberleri kavurmaya başlayalım. Soğanlar sararmaya başladığında rendelenmiş domateslerle beraber biber salçasını da tencereye ilave edip birkaç dakika daha kavuralım. Ardından pilavın suyunu koyalım. Su kaynamaya başladığında yıkanmış, süzülmüş bulgur, nar ekşisi ile kimyon, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyelim. Bu arada bir kenarda bekleyen tiftilmiş tavukları da katalım ve bir-iki karıştırıp, pişmeye bırakalım. Pilav suyunu çekmeye başladığında altını kısıp 5-6 dakika daha pişirelim. Daha sonra ateşten alalım. Bu süreçte tencerenin kapağı açılmamalı ve en az 15- 20 pilav demlenmeli. Bu süre bittikten sonra kapağını açıp, bir tahta kaşıkla çok hafif şekilde pilavı karıştıralım. Dilerseniz mor soğan ve kırmızı pulbiber eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Erikli tart
250 g margarin
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı nişasta
1 kg mürdüm eriği
2 buçuk su bardağı toz şeker
50 g ceviz içi
Pudra şekeri
300 g un
1 tutam tuz
Unu eleyin. Yumurtaları, margarini ve şekeri unla birlikte iyice yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru serin bir yerde birkaç saat bekletin. Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp, ortadan ikiye ayırın ve yarım litre suda 5 dakika kaynatın. Nişastayı 50 g soğuk suda ezin ve bir bardaktan biraz fazla şeker ilave edip 15 dakika kadar, karıştırarak pişirin. Koyu kıvamlı bir marmelat haline getirip, ateşten alın. Çekilmiş ceviz içi ve bir miktar tereyağı ilave edip, soğumaya bırakın. Üzerinin kaymak tutmaması için arada bir karıştırın. Hamuru tart kalıbına boşaltıp, kenarlarından taşan fazlalıkları alın, orta kısmına soğumuş marmelatı dökün. Fazlalık hamurları elinizde yuvarlayarak uzun çubuklar oluşturun, bunları tartın üzerine baklava şeklinde yerleştin. Hazırladığınız kalıbı, önceden ısıttığınız sıcak fırında kırk dakika pişirin. Pudra şekeri ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
