Yarım kg yağsız kıyma100 gram sarı mercimek
1 adet orta boy patates
2 adet soğan
Yarım su bardağı pirinç
4 adet kuru kara erik
4 adet kuru kayısı
3 adet cevizin içi
Karabiber, tuz, safran, pulbiber
2 adet kaynamış yumurta
1 adet çiğ yumurta
Tebriz köftesi için mercimeği kaynatalım. Yıkanmış patatesleri de mercimeğin içinde kabuklarıyla birlikte kaynatalım ve suyunu süzdürelim. Mercimek ve patatesi ayrı ayrı püre haline getirelim. Pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynatalım fakat dirice kalmalı. Soğanları rendeleyip kıymaya karıştıralım. Onların da üzerine pirinç, patates, mercimek, tuz ve baharatları ve de çiğ yumurtayı iyice yoğuralım ve hazırladığımız bu köfteyi ikiye bölelim. Tencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koyup kavuralım, biraz safran ekleyelim. Soğan pembeleşince yağdan alıp bir kaba koyalım. Kalan yağa ise doğranmış domatesi ve biber salçasını koyalım. Salçayı pişirip ayırdığımız mercimek suyunu ekleyelim. Kaynayınca iki bardak su ekleyip kaynatmaya devam edelim. Daha sonra da sıcak suda bekletilmiş erik, kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı da ekleyelim. Daha sonra köfteyi top haline getirelim ve kaynayan suya koyup köfte sertleşinceye kadar pişirelim ve süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Bohça böreği
3 adet yufka
100 gr margarin
Yarım bardak su
1 yumurta
Çörekotu
İçine:
250 gram kıyma
2 adet orta boy soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adete orta boy haşlanmış patates
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Boça böreği için eritilmiş margarini suyla karıştırın. Her yufkanın üzerine 4-5 kaşık yağlı su serpiştirin ve yufkanın kenarlarını çevirerek ortada birleştirin. Üstlerine biraz daha yağlı karışımdan gezdirip karşı kenarlarını da orta kısma çevirin. Kare biçimindeki yufkaları, tam ortadan, enine ve boyuna keserek dört kısma ayırın. İç malzemesini hazırlamak için soğanları ince ince kıyın. Yağı tavaya alın ve kıyılmış soğanları, yağda hafifçe kavurun. Ardından kıyma, tuz ve karabiberi de katın; biraz daha kavurup içine rendelenmiş patates, kıyılmış maydanoz karıştırın. Yağladığınız 12 adet kare yufkaların üzerine patatesli içi bölüştürün. Her yufkayı bohça gibi kapatıp, yağlanmış bir fırın tepsisine ters çevirerek yerleştirin. Üstlerine sulandırılmış yumurta sürüp çörek otu serptikten sonra börekleri orta ısılı fırına atın ve üstleri pembeleşince fırından alarak sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
