• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Sarımsaklı semizotu ezmesi

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20 Kasım 2011
1 kg. semizotu
2 adet domates
3 dilim bayat ekmek içi
4 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
Rendelenmiş Hindistancevizi
Tuz, karabiber

Sarımsaklı semizotu ezmesi için ilk olarak semizotunu birkaç su yıkayarak temizleyelim. Yıkadıktan sonra ince ince kıyalım. Bol kaynar suda yaklaşık 5 dakika haşlayalım ve ardından suyunu süzelim. Öte yandan kuru soğanı yemeklik olarak doğrayıp, sarımsakları kıyalım. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyelim. Yayvan bir tavada zeytinyağını kızdırıp içine doğranmış kuru soğanları, kıyılmış sarımsakları koyup soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanlar pembeleşince, haşlanmış semizotunu tavaya ilave edip birkaç kez karıştırarak kavuralım. Ufaladığımız 4 ekmek içini, iri çekilmiş cevizi, rendelenmiş domatesleri, muskatı, tuzu ve karabiberi ilave edip biraz daha karıştıralım. Birkaç dakikda pişirdikten sonra bir servis tabağına alalım. Yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Bulgurlu poğaça


1 su bardağı yoğurt
Kibrit kutusu kadar yaş maya
3/4 su bardağı Orkide sıvı yağ
3/4 su bardağı Orkide margarin
1 adet yumurta
Tuz
Alabildiğince un
İçine:
300 g kıyma
1 adet soğan
Yarım su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı ceviz içi
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Bulgurlu poğaça için ilk olarak iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için kıymayı, ince ince kıydığınız soğanla beraber kavurun. İçine, suda bekletilmiş bulguru, ince kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve kırmızı biberi ekleyin. Ateşte birkaç kez beraber karıştırın. Ardından ateşten alın ve içine iri kıyılmış ceviz içini ekleyin. Hamuru için derin bir kaba maya ve yoğurt koyup iyice ezin. Tuz, yumurta akı, yağ koyup iyice karıştırın. Alabildiği kadar unla yumuşak bir hamur elde edin. Daha sonra üzerini örtüp kabarıncaya kadar mayalandırın. Mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Ayırdığınız her parçayı avuç içinde biraz da açın ve hazırladığınız bulgurlu kıymalı içi koyup kapatın. Doldurduğunuz hamurları iyice yuvarladıktan sonra bir tepsiye dizin. Her birinin üzerine yumurta sarısı sürün. Üzerine haşhaş ya da susam serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.