• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Oscar’ın müzikleri ÇAĞRI ZORER

Oscar’ın müzikleri

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.01.2019, 00:00

Merakla beklenen 91. Akademi Ödülleri adayları hafta içi açıklandı ve 25 Şubat'ta son bulacak olan Oscar sürecinin start'ı verildi. Önceki yıllara göre pek heyecan yaratmayan listelerde, #OscarSoWhite hareketinin politik etkisinin adaylıklarda her geçen sene daha da belirleyici olduğunu söyleyebiliriz.
Dönemin trend'leri ya da politik vaziyet ne olursa olsun bu tip büyük organizasyonlar genellikle izleyicileri ikiye böler.
Bu nedenle adaylık tartışmasından ziyade 'Ödülü kim alır?' sorusu etrafında dolanmak daha keyifli.

SHALLOW

'En İyi Özgün Şarkı' kategorisinde Bradley Cooper'ın ilk yönetmenlik denemesinde yanına Lady Gaga'yı alarak yola çıktığı 'A Star is Born' bu kategorinin en güçlü adayı.
Kariyer düşüşünde olan Country müzik yıldızı Jack Maine (B.Cooper) ile sıfırdan zirveye doğru ilerleyen pop şarkıcısı Ally'nin (Lady Gaga) hikayesine tanık olduğumuz film, her müzikseverin severek izleyeceği yapımlardan.
Bradley Cooper'ın bir yıl boyunca hem vokal hem de gitar üzerine sıkı bir hazırlık yaptığı 'A Star is Born', müzikseverler için harika bir soundtrack albümüne de sahip. İkilinin düet yaptığı 'Shallow', filmin hikayesine sağladığı katkı ve etkileyici müzikal alt yapısıyla benim için şimdiden bu kategorinin kazanını oldu.

GENÇ MÜZİSYEN

'En İyi Özgün Müzik' kategorisine baktığımızda ise yılın tartışmalı filmi 'Kara Panter'i burada da görüyoruz ve iddalı bir konumda olduğunu da söylemem gerek. Kendrick Lamar ve SZA ortaklığında çıkan 'All the Stars' parçasının diğer kategoride 'Shallow' karşısında şansı yok ama burada filmin müziklerine imza atan Ludwig Goransson için umut var. Fakat bu kategorinin bana göre hak edeni, If Beale Street Could Talk filminin müziklerine imza atan Nicholas Britell. Genç müzisyen bu yarıştan mutlu sonla ayrılmasını istediğim başarılı bir sanatçı. Filmin soundtrack albümünden birçok parçayı severek müzik listelerinize ekleyeceğinizi düşünüyorum.

SPOTİFY YENİ ÇÖZÜMÜNÜ SUNDU

Geçtiğimiz yıl Amerika'da bazı sivil toplum kuruluşları müzik dünyasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Amerikalı R&B şarkıcısı R. Kelly ve rap'çi XXXTentacion'ın şarkılarında geçen sözlerin gençleri şiddete özendirdiğini belirten STK'lar, çözüm olarak "yasak/sansür" kartını öne sürdü. Bu çıkışın karşılık bulması beklenmiyordu ama stream müzik devlerinden Spotify hiç vakit kaybetmeden harekete geçip iki müzisyenin de albümlerini sert bir açıklama eşliğinde platformundan kaldırmıştı.

TEST AŞAMASINDA

Milyonlarca kullanıcısı olan Spotify, bu fevri ve bir o kadar da radikal kararını gelen tepkiler nedeniyle gözden geçirmek zorunda kaldı. Tepkilerin üstüne Kendrick Lamar'ın bu yasağın siyahi müzisyenlere uygulanan bir baskı olduğunu ve bu karardan vazgeçilmemesi durumunda şarkılarını çekeceğini açıklaması da olaya son noktayı koydu.
Aradan geçen süre zarfında Spotify bir süredir test ettiği yeni çözümünü kullanıcılarının hizmetine sunmaya hazırlandığını açıkladı. Müzikseverler bundan sonra istedikleri sanatçıyı tıpkı sosyal medyada olduğu gibi bloklayıp engelleyebilecek. Spotify'ın bizlerin adına karar almasından daha iyi bir çözüm bulması sevindirici. Böylece şarkılarını karışık listelerde ve istasyonlarda tesadüfen bile olsa dinlemek istemediğiniz sanatçıları engelleyerek, bize önerilen listelerde bile daha tutarlı seçkilere temas edebileceğiz.
Yeni özelliğin düetlerde geçerli olmayacağını da belirtmek isterim. Örneğin, Aleyna Tilki'yi engellediniz ama Gripin dinliyorsunuz.
Gripin, Aleyna Tilki'yle düet yaptığında bu şarkı engele takılmayacak.
Henüz sınırlı sayıda kullanıcının deneyimine sunulan bu opsiyon yakın zamanda tüm kullanıcılara açılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA