• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED FAİZ ARTTIRSA DA KURTULSAK CAHİT SÖNMEZ

FED FAİZ ARTTIRSA DA KURTULSAK

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.09.2015, 00:00
FED faiz bilmecesini öyle ustaca hazırlamış ki artırır ya da artırmaz desek de aynı kapıya çıkıyor
Gerçekten FED federal fonlama faiz oranını yükselttiğinde kurtulabilecek miyiz, deyim yerinde ise bu işkenceden? Diyelim ki yarın akşam 21'de 10 ya da 25 baz puan yukarı çektiğini açıkladı... Bu durumda kısmen belirsizlikten kurtulacağız, aylardır peşinden koştuğumuz sorunun yanıtını almış olacağız. Tabii ki belirsizlik perdesi de bir nebze olsun aralanacak. Ancak, bundan sonra şu belirsizlik karşımıza çıkmayacak mı? Bir sonraki faiz artırımı acaba önümüzdeki ay mı yoksa FED'in sonraki ay yapacağı toplantıda mı gelecek? Ne yazık ki FED'in kasıtlı uyguladığı sözlü yönlendirme ve sonrasında oluşan bu belirsizlik ortamından gelecek yılda da pek kurtulamayacağız gibi görünüyor... FED'in olası kararlarına değinip, sonucun piyasalara yansımasını değerlendirelim...

KRİTERLER HAZIR DEĞİL!

2015 yılında büyük olasılıkla faiz artırımına gideceğiz diyen FED'in önünde sadece 3 toplantı kaldı. Birisini yarın sonlandırmış olacak, diğeri Ekim'de, Kasım'da toplantı yapmıyor bu yılın son toplantısını da Aralık ayında yapacak. Son öngörüsü 2015 sonunda şu an yüzde 0 ile 0,25 aralığında olan faiz oranının yüzde 0,625'e çıkarılması yönünde idi. Bu beklentinin değişmeyeceği varsayımından hareket edersek yaklaşık 37,5 baz puan faizi yukarı çekmesi gerekiyor. 25 bir ay, kalan 12,5 diğer ay... Ancak ABD ekonomisine yönelik son açıklanan verilere göre özellikle büyüme, istihdam ve enflasyon ile ilgili öncü göstergeler, FED'in en kısa süre içinde 2015 sonu federal fonlama oranının ulaşacağı nokta hakkında yaptığı tahmini aşağı doğru revize etmesine işaret ediyor. Enflasyon halen sıfırlar seviyesine yakın seyrediyor ki FED'in belirlediği kriter enflasyonun yüzde 2'ler çizgisini aşmaması yönünde idi. Büyüme hızının da tatminkar yüksekliğe ulaşması isteniyordu Komisyon üyeleri tarafından... Bu aşamada tek tamamlayıcı kriter işsizlik oranının yüzde 5,2'lere kadar inmiş olması... Dolayısıyla 3 temel kıstası bir arada değerlendirirsek büyük olasılıkla yılsonu faiz oranı tahminini FED yüzde 0,50'ye çekebilir. Bu da 2015 yılında sadece bir faiz artırımı anlamına geliyor.

SADECE BİR KURŞUN

O zaman analizimize şu soruyla devam edelim: Faiz silahındaki tek kurşunu ne zaman kullanacak? Eylül toplantısı için yanıtımız kolay; Bu toplantıda kullanmayacak. Nedenlerini yukarıda saydık 3 kıstasın tatminkar en azından FED'in istediği kıvamda olmadığının altını çizdik. Kalıyor iki seçenek... Birincisi Ekim ayı diğeri yılın son toplantısının yapılacağı Aralık ayı... Eğer bir ay içinde enflasyon ve büyüme konularında adım atılmaz veriler benzer seviyelerde kalırsa faiz artırımı büyük olasılıkla Ekim ayını da pas geçip Aralık ayına kalacak. Bu arada şu vurguyu da yapalım; FED 2015 yılında faiz artırmak zorunda değil her ne kadar beklentileri artırım şeklinde inşa etmiş olsa da. Gelelim piyasalara etkisine... Faiz artırımının ertelenmesi kesinlikle piyasa aktörlerini olumlu etkilemiyor. Dolar'ın ateşini piyasa aktörlerinin risk algılarını düşürmüyor. Tam tersi tansiyonun daha da artmasına neden oluyor. FED unsuruna bir de Türkiye'deki siyasi belirsizliği eklersek. Kurların ve faiz oranlarının bir süre daha yukarı yönlü baskı altında kalacağını, borsanın pek tadının olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA