• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Savaş bölgeye yayılabilir ERHAN ÇALIŞKAN

‘Savaş bölgeye yayılabilir

erhan.caliskan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.10.2023, 00:00
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü Gazze'deki sivillere yönelik katliamların bilançosu giderek ağırlaşıyor. Şu ana kadar 5 bin 791 kişinin yaşamını yitirdiği bölgeye yönelik planlanan kara harekatı sürekli ertelenirken Güvenlik ve Strateji Uzmanı Erhan Çalışkan'dan kritik bir uyarı geldi. İsrail ordusunun meskun mahal operasyonu konusunda daha önceden bir deneyimi olmadığını söyleyen Çalışkan, "İsrail'in tankları dünyanın en ağır tanklarıdır.
Teçhizatı meskun mahale uygun olmadığı için ABD Özel Kuvvetlerinin yönlendirme yapmasını bekliyor" dedi.

'YIKMAK İSTİYOR'
SURİYE ve Irak'ta ele geçirilen ABD silahlarıyla Ukrayna'da el konulan Batı kaynaklı mühimmatın İran desteğiyle Hamas'a aktarıldığını kaydeden Çalışkan, "Roket ve İHA yapımında kullanılan malzemeler Gazze açıklarında su geçirmez tüplerle denize bırakılıyor ve direnişçiler tarafından gece karaya taşınıyor.
İran'ın teknik yardımı ile roket ve İHA'lar yapılıyor" dedi. Batı'da kamuoyunun İsrail'i desteklediğini belirten Çalışkan, "Ancak Batı İsrail için bedel öder mi? Kilit soru bu. Petrol ve doğalgaz satışının durdurulması, İsrail'i destekleyen ülkelerin mallarının boykot edilmesi seçenekler olarak gündeme alınmalı. Netanyahu yönetimi bataklığa saplanmamak için Gazze'yi toptan yıkmak ve bölgeyi insandan arındırmak istiyorlar.
Bu savaş en az 4 ay daha devam edebilir" dedi.

ÇATIŞMA SAVAŞA DÖNÜŞÜR
Çatışmanın Ürdün, Lübnan ve İran'a hızla yayılabileceğini anlatan Çalışkan, "Ürdün ve Lübnan'da 4 milyona yakın Filistinli göçmen yaşıyor. ABD uçak gemileri İsrail'i korumak için Doğu Akdeniz'de. Irak ve Suriye'deki ABD üslerine saldırıları kaçınılmaz. ABD'nin Çin denizinde kurduğu baskıyı azaltmak ve mücadeleyi topraklarından uzağa taşımak için Çin, İsrail sorununa taraf olursa, Rusya da Ukrayna dışında mücadeleyi yaymak için Akdeniz'e inerse çatışma büyük bir savaşa dönüşür" dedi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA