• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Biz ABD’ye kafa tutuyoruz sen kimsin Fransa? ERHAN GÜLENÇ

Biz ABD’ye kafa tutuyoruz sen kimsin Fransa?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.03.2018, 00:00

"Olaya Fransız kalmak" denilen tabiri mutlaka biliyorsunuzdur...
İşte Fransa lideri Emmanuel Macron'un da Türkiye'nin PKK/PYD/YPG terörüne yönelik yürüttüğü operasyon konusunda düştüğü durum tam da bu tabirdeki gibi... Türkiye, güney sınırlarındaki terör tehtidini yok etmek için Cerablus ve El Bab'a yaptığı Fırat Kalkanı harekatının ardından Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı gerçekleştirdi. Bu harekatı yaparken de bugün dünyanın süper gücü olarak gösterilen ABD ile karşı karşıya geldi. Türkiye, burada PKK/ PYD/YPG'yle birlikte ona silah ve eğitim veren, kilometrelerce uzunlukta tünellerle savaşa hazırlayan ABD'ye karşı mücadele etti ve başarılı oldu.
Üstüne de ABD'ye "Münbiç'e de gireceğim. Askerlerini oradan çek" restini çekti.
Türkiye, ABD'ye kafa tutarken şimdi de ortaya ülkemizin terörle mücadeledeki kararlılığını kavrayamayan Macron çıktı. Macron, ABD'nin PKK/PYD/ YPG'yi perdelemek için isim oyunuyla kurdurduğu SDG (Suriye Demokratik Güçleri) temsilcileri ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Ardından da Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk yapmak istediklerini belirterek, "SDG'ye destek sözü ve garantisi verdik" dedi. Öte yandan görüşmeden sonra açıklama yapan YPG'den Khaled Eissa, Macron'un Münbiç'e askeri birlik gönderme sözü verdiğini de söyledi. Tabi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macron'a dün hemen ağızının payını verdi: "Boyunu aşan işlere girme. Siz terör örgütleri ile beraber masaya oturabilirsiniz ama Türkiye mücadelesini Afrin'de olduğu gibi yapar."

"PYD'Yİ TEMİZLEYECEĞİZ "

SETA Direktörü Doç.Dr.Hasan Basri Yalçın'la Fransa'nın bu çıkışını konuştuk. "Fransa'yı kimsenin ciddiye alacağı yok" diyen Yalçın, "Fransa bu işin nereden parçası da Türkiye ile PYD arasında arabulucuk yapacak?
PYD kim de Fransa PYD ile Türkiye'nin arasını bulacak? Hem Türkiye böyle bir arabuluculuk talebinde mi bulundu? Türkiye PYD'yle masaya mı oturuyor? Öyle bir şey yok. Türkiye kararını verdi, PYD'yi temizleyecek" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin bu çerçevede müzakere etmek zorunda olduğu aktörler var.
Kim bunlar? ABD, Rusya ve İran" diyen Yalçın, şöyle devam etti: "Türkiye bunlarla sadece müzakere eder.
Bunlardan emir falan almaz, yapmak istediğini yapar ve yapıyor. Asker gönderme konusunda ise, Fransa'nın öyle bir cesareti varsa gelsin. Sayın Cumhurbaşkanı defalarca şu açıklamayı yaptı: ABD'liler Münbiç'ten çekilmezse onlar da bunu canıyla ödeyebilir... Ki bu ABD...
Fransa'yı düşünün yani. Fransa'ya bunu çok daha rahat söyleriz. Fransa, Münbiç'e gelirse de başını belaya sokar ve beklemediği bir cevapla karşılaşır." Fransa'nın yaptığının kendini olduğundan daha etkili göstermek için rol kapmaya çalışmaktan başka hiçbir anlamı yok...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA