• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Beşiktaş, bol bol Elbasan tava yedi ERKİN USMAN

Beşiktaş, bol bol Elbasan tava yedi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.09.2015, 00:00
Arnavutluk'un üçüncü büyük kenti olan Elbasan, 500 yıl süreyle Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Elbasan, 1466 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Kranja'yı fethetmek için mola verdiği ilk şehirdir. Shkumbin Nehri üzerinde konuşlanmaktadır.

Fatih, burayı çok sevmiş ve camiler, medreseler yapılmasını emretmiştir. Günümüzde hala Osmanlılardan kalma evlerde Elbasanlılar yaşamaktadır. Nüfusun yüzde 75'i Müslüman'dır. Diktatör Enver Hoca, Arnavutluk'ta yönetimi ele geçirince camileri yıktırmış, medreseleri talan etmiştir. Şimdilerde bizim Dışişleri Bakanlığı ve Elbasan Müftülüğü'nün ortaklaşa çabalarıyla camiler ve eski eserler onarılmakta, tarihi değerlerinin yeniden yaşatılmasına çalışılmaktadır.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦


Bu birkaç satırlık bilgiyi niye verdim? Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde bu eski Osmanlı kentinde Skenderbeu (İskender Bey'in Arnavutçası) takımıyla karşılaştı ve rakibini 1-0 yendi. Elbasan'dan bize gelen en önemli şeylerden birisi de Osmanlı Mutfağı'nın en gözde yemekleri arasında bulunan Elbasan Tava'dır. Yemek kültürü çok yüksek olan Arnavutluk kentinden İstanbul'a taşınmış, oradan da çok uzun yıllardan beri Türk restoranlarının ve evlerimizin en önemli yemekleri arasına girmiştir.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦


Yapımından da kısaca sözedelim. Malzemesi: Kuzu eti (incik olan makbul), iki ortaboy soğan, iki adet yumurta beyazı, 350 gram yoğurt, 4 yemek kayığı un, tuz ve karabiber. Soğanları etlerle beraber sularını çekinceye dek kaynatıyoruz. Etler piştikten sonra tepsiye yatırıyor, yumurta beyazlarını, yoğurt ve unu bir kapta karıştırdıktan sonra üzerine yayıyoruz. 15-20 dakika fırında pişirdikten sonra üzeri kızarınca indiriyoruz. Beşiktaş orada afiyetle yedi, bizlere de Elbasan Tava afiyet olsun.

Plakaya dikkat! 35 BFU 02

İşte bu aracı kullanan sürücü, önceki gün Çeşme yolunda önündeki arabaya arkadan bindirdi. Sonraaa... Kaza, İzmir-Çeşme yolunun önceki gece sabaha karşı Zeytinalanı mevkiinde meydana geldi. İstanbullu genç bir işadamı olan İsmail Kahriman'ın hedefinde Sakız vardı. Yanında eşi Elif yer almıştı. Arka koltukta da ailenin kıymetli köpeği Barra... Sürücüsü kaçtığı için, kim olduğu şimdilik bilinmiyor. Bu sürücü, İsmail Kahriman'ın arabasına arkadan çarptı, hasar büyüktü. Araba devrilmiş ve iki-üç takladan sonra karşı bariyerlere çarparak durabilmişti. İşte bu çarpma sırasında, ailenin köpeği Barra hayatını kaybetti. İşadamı İsmail Kahriman ve eşi sıyrıklarla kazayı atlattı. İşte bu arada, alkollü olduğu tahmin edilen ve kimliği belirsiz sürücünün arabasının plakası yere düştü. İsmail Kahriman da yola düşen plakayı aldı ve karakolun yolunu tuttu. Sonu belli film gibi... Firari sürücü kaçacak, polis enseleyecek. Ya da o kaçak, gelip teslim olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA