• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Fıkralarla seçimler ERKİN USMAN

Fıkralarla seçimler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2015, 00:00
Her seçimde olur

1950 seçimlerinde Konya'da duvarlara asılı afişleri okuyan köylü ile aday arasında şu konuşmalar geçer: "Topraksıza toprak, toprağa tapu, ürüne fiat." "Ne zaman olacak bunlar." "Her seçimde, her seçimde."


Oylar nereye gider?

1950 seçimlerinde oyunu kullandıktan sonra, köylü seçmen geri döner. "Bey pusulamı geri istiyorum." "Geri verilmez, niçin istiyorsun?" "Adres yazacağım?" "Adres yazılır mı be adam!.." "Geçen seçimde adresi yazmadık da oylar başka partiye gitti de..."


Babasının yerine kızı

1950 seçimlerinde Afyon Milletvekili ve Millet Partisi Yönetim Kurulu üyesi Sadık Aldoğan radyoda konuşacaktı. Fakat Aldoğan tutuklanmış. Bunun üzerine konuşmayı kızı Gönül Aldoğan yaptı:

"Bu saatte babam Sadık Aldoğan buradan partisi adına ulusumuza seslenecekti. Ancak az önce polisler geldi, babamı İstanbul'a götürmek için tutukladılar. Ben kızı Gönül Aldoğan, onun yerine konuşuyorum. Konuşmam özgürlüğünü yitiren babamın, milletimiz özgürlüğe kavuşsun diye babam tarafından yazılmış olanıdır."


Kime oy verelim ?

Kürsüye çıkmış olan aday, atıp tutuyor: "Falanca parti komünisttir, ona oy vermeyin!"
"Yaşa..."
"Filanca genel başkan masondur, ona oy vermeyin."
"Varol..."
"Şu parti de dinsizdir, ona da oy vermeyin!"
"Nurol..."
Kalabalığın arasından biri sorar.
" Peki kime oy verelim?"
"Bana oy verin, bana..."


Dimitri camiye gitti

46 seçimlerinde oylama yöntemi şöyleydi:

Oylar açıkta, herkesin gözü önünde atılıyor, oyların sayımı kapalı yerde, herkesin gözünden ırak yapılıyordu. Onun için olacak, bugünkü deyimle, 1946 seçimleri ayıplıdır. Çünkü kapalı yerlerde yapılan oy sayımının içine neler girmez, neler çıkmaz. 1950 seçimlerinde ise oyların atılması gizli yerde olacak, kapalı bir yerde atılacaktı. Sayımı ise açıkta herkesin gözü önünde yapılacaktı. Oyların gizli, kapalı bir hücrede atılması için her seçim sandığında bir hücre bulunması gerekiyordu. Hesaplandı, kitaplandı, kapalı hücreler yaptırmak dünyanın parası idi. Ne yapsın hükümet, oyların okullarda, camilerde kapalı bir yerde atılmasına karar verdi. İstanbul'da Hristiyanların bol olduğu bir yerde adres soran birine:
"Dimitri mi? Dimitri camiye gitti" demişlerdi.
Camiye gitmişti ama namaz kılmaya değil.


Bu da bir hastalık

Dünya kadar para harcadığı halde, listeye bile giremeyen adaya soruyorlar:
"Durum nasıl?"
"Lanet olsun, bir daha partilerin önünden bile geçmeyeceğim" diyor. Aradan dört yıl geçiyor, bakıyorlar ki bizim ki adaylığa yeniden soyunmuş.
"Ne o? diyorlar."
"Ne olsun hastalık..."


Kendi adını yazdırmış

1965 seçimlerinde AP'nin aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na götüren parti temsilcisinden, Diyarbakır listesinde eksik bulunan bir aday için bir ad vermesini istemişler. Temsilci de vakit bulamadığından, tutup listenin en üstüne kendi adını yazdırmış. Seçim sonucu ilan edildiğinde bakmışlar ki temsilci de milletvekili olmuş. Bir şey diyememişler, sineye çekmek zorunda kalmışlar.


Yenice paketi

Seçim bölgesinde aday, seçmenlerin dileklerini Yenice sigarası paketinin ardına yazıp, not alıyordu. Aday seçmenlere sormuş:
"Niye gülüyorsunuz?" Cevap:
"Bundan dört yıl önce gelen aday da dileklerimizi Yenice paketi ardına yazmış, gitmişti."
Adayımız vatandaşa verecek cevap bulamamış bön bön bakakalmış.


Paşalar ve padişahlar

Demirel 1974 seçimlerinde Trabzon'da konuşurken askerlerin darbe yapmalarını eleştiriyordu: "Osmanlı tarihinin sivri noktalarına çok dikkat etmek gerekir. Sultan Aziz'i günün birinde bir kaç Osmanlı paşası tahttan indirir. Yerine Sultan Murat'ı geçirir. Murat, tahtta 90 gün kalır, onu da bir başka paşa indirir. Osmanlı döneminde paşaların devirdiği iktidarlar hiç kimsenin işine yaramamıştır. Ne deviren paşaya ne de devrilen padişaha.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA