• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cumhuriyetimizin temeli kültürdür ERKİN USMAN

Cumhuriyetimizin temeli kültürdür

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.10.2015, 00:00
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün cumhuriyet hakkında dediği gibi, Cumhuriyet, her şeyini kaybetmiş olan bir milletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük bir zaferin sonucudur.

Cumhuriyet ile ilgili Atatürk'ün söyledikleri her zaman Türk milletinin kalbinde yaşadığı ve unutmayacağı cumhuriyetçilik ilkesi olarak kalacaktır. Cumhuriyetin yeni yıldönümünü gururla ve kıvançla kutlarken cumhuriyet sözlerine bir bir göz atmak, unuttuklarımızı tekrar hatırlamak amacıyla Atatürk'ün sözleri'ni hazırladık.

Cumhuriyet Bayramı hakkında Özlü Sözler'in ile unutulmayacaksın Atatürk.

♦♦♦♦♦

İşte, Cumhuriyet Bayramı hakkında en anlamlı sözleri... 

"Cumhuriyeti ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız." 

"Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat, idrak, kendi hakkında kötü fikir besleyenlerin ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak görünüşe düşkün insanlar olduğunu pek güzel ispat etti." 

"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir." 

"Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir." 

"Türkiye Cumhuriyeti mutlu, zengin ve muzaffer olacaktır." 

"Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun olan yönetim, cumhuriyet yönetimidir." 

"Gelecek nesillerin Türkiye'de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilakis, Türkiye'nin münevver ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakiki zihniyetlerini tahlil ve tesbitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir."

"Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir." 

"Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır." 

"Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür."  "Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir." 

"Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkan kalmayacak surette muhafazasını mecburi kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilan olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir."

♦♦♦♦♦

Atatürk: Cumhuriyete sahip olunmasını ve çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ve temenni etmiştir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA