• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cumhuriyet Kızı Rasime Şeyhoğlu kitaplaştı! ERKİN USMAN

Cumhuriyet Kızı Rasime Şeyhoğlu kitaplaştı!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.11.2015, 00:00
Muzaffer İzgü'nün "Kütüphaneciler İmparatoriçesi" ilan ettiği Rasime Şeyhoğlu, bilindiği gibi 21 Ağustos'ta Bademler'de sonsuzluğa yürümüş, bir gün sonra da aynı yerde toprağa verilmişti. Oğlu Recai Şeyhoğlu da o günden sonra kayıplara karışmıştı. Ne Karşıyaka'da ne Bademler'de ne de annesinin Yeşilyurt'taki evinde... Sonunda Ayvalık'taki fakirhanesinde bulduk onu; 'yazı evi'nde, "Ayda Bir Ayvalık"ın izini sürerek... Şeyhoğlu'nu fotoğraf albümleri ve çekmeceler dolusu yazılar arasında bulduk. Sorduk: "Kitap olacak gibi duran bu yazılar ne?" Öğrendik ki, buraya ders çalışmaya gelmiş. Her sayfasında duygu, göz yaşı ve sevgi olan bir kitap hazırlığı için. Evi denize 300 metre olmasına karşın ayağını bile sokmamış daha. Gecesini gündüzüne katmış. Ağladıkça yazmış, yazdıkça ağlamış.   


***

Yazdıklarını önce komşusu ve can dostu Türkolog-yazar Feyza Hepçilingirler'e okutmuş. Düzeltiler için bir başka can dostu şair-yazar Mehmet Atilla'ya ricada bulunmuş. Mehmet Atilla onun her şeyini bilen biri zira... Hazırlık aşamasında Kemal Nehrozoğlu, Muzaffer İzgü, Yekta Güngör Özden, Berrin Küçükcan, Ferhat İşlek, Serkan Aksüyek, Öcal Uluç, Fahrettin Koyuncu, Nail Çetin, Öner Yağcı, Cihan Demirci, Salim Çetin, Gül Meriç Coşkun, Alper Taşçı, Veysel Çıldır, Sedat Sözer, Fahir Işıksız, Ali Eraydın, Burak Sönmezer, Gürol Tonbul, Haluk Işık gibi dostlarıyla da konuşmuş. Geçtiğimiz günlerde yeniden bir araya geldik Recai'yle. Bu kez Bostanlı'da...

"N'oldu kitap?" dedik görür görmez.

Anlattı: Nail Çetin kanalıyla Hüseyin Mutlu Akpınar'a ulaşmış. "Bu bir anı kitabı. Basımına yardımcı olur musunuz? İlk satın alanınız da ben olayım."   

***

Rasime Şeyhoğlu'nun yılda 3-4 kez oğlu Recai ve kardeşi Pervin için Karşıyaka'ya gelip bir süre kaldığını biliyor Başkan. Bildiği bir başka şey daha var Karşıyaka'nın genç ve çalışkan belediye başkanının; oğul Recai ile Yalı ve İnönü mahalle merkezlerinde belediye ile ortaklaşa iki semt kütüphanesi kurdukları... "Hayır" demek ne mümkün! Üstelik, hazırlanmış olan bu kitap kütüphaneciler için, eğitimciler için, gazeteciler için, kitapseverler için, kısacası Türkü Ana'yı daha yakından tanımak isteyenler için bir kaynak kitap. "Neden olmasın" deyip sorumluluk üstlenmiş sevgili Başkan. Yıllarca eğitim işkolunda aktif sendikacılık yapmış, Türkiye Yazarlar Sendikası'nda yöneticilikte bulunmuş, yazdığı yazılar nedeniyle ağır ceza mahkemelerinde yargılanmış, 16 kitabı yayımlanmış Karşıyakalı Recai abisi için hayır mı diyecek!   


***

Sonuç: Karşıyaka Belediyesi Kültür Yayınlarının basımını üstlendiği ve altı bölümden oluşan 'CUMHURİYET KIZININ ARDINDAN/Kütüphaneciler İmparatoriçesi Rasime Şeyhoğlu'na Veda' kitabı pek yakında raflarda yerini alacak. Okurla ilk buluşması da besteci/piyanist Burçin Büke'nin Karşıyaka'da vereceği 'Rasime Şeyhoğlu'nu Anma Konseri'yle birlikte yapılacak. Ne diyelim; okuru bol olsun!


Pazar gırgırı


Dalgınlık

Dalgın tabiat bilgisi öğretmeni, öğrencilerine elektrik akımının bir kurbağa üzerinde nasıl bir tesir yaptığını göstermek istiyordu. "Bunun için sizlere çok yakından tanıdığınız bu sevimli hayvanlardan birini getirdim" dedi.

Ceplerini karıştırdı karıştırdı ve...

Çıkara çıkara bir sosisli sandviç çıkardı. Sonra şaşkın şaşkın sandviçe baktı ve ilave etti:

"Allah...Allah...Saat 10'da ben bu sucuklu sosisi yememiş miydim?"
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA