• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
28 bin 372 hastamız organ nakli bekliyor ERKİN USMAN

28 bin 372 hastamız organ nakli bekliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.11.2015, 00:00
Bildiğiniz gibi, 1-9 Kasım tarihleri arasında ülkemizde, doku ve organ nakli ile organ bağışı konusunda algı farklılığı yaratmak ve bilinci arttırmak amacı ile değişik aktiviteler düzenleniyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, organ bekleme listesinde 28.372 hasta kayıtlı durumda.

Ülke çapında, organ yetmezliğini nedeni ile hastalar, 20.820 böbrek, 2.043 karaciğer, 391 kalp, 235 pankreas, 37 akciğer, 4.842 kornea ve 4 kalp kapakçığı için bekleyişlerine devam etmekte.   

Maalesef, organ bekleyen hastalar bu kadar çok iken, organ bağışı yetersiz. Bu yüzden de genellikle canlıdan nakil yapılmakta. Özellikle böbrek ve karaciğer hastaları için bu mümkün olsa da diğer organlarda bu söz konusu olmuyor.

Geçen yıl yapılan 3.270 organ naklinin 2.527'si canlıdan, 743'ü ise kadavradan alındı.

Bu büst 4 kere çalındı

Ve... Her defasında yerine bir yenisi konuldu.

Büst, unutulmaz Anayasa Profesörü rahmetli Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'na ait.

Saldırının gerçekleştirildiği yer de Bostanlı Vapur İskelesinin karşısındaki büyük park.

Hemen belirtelim, Bostanlı İskelesine giden bulvar üzerindeki bu gözde parktan her gün sabah akşam binlerce kişi geçiyor.

Ve, bu trafiğe rağmen, hırsızlar bir yolunu bulup, Velidedeoğlu'nun büstünü kaidesinden söküp yürütüyor.

Yetkililer henüz fark etmemişler ki, kaidenin üstü bir haftadır boş.

Bu işe en bozulanlar da, büst hastası manyak veya hırsız takımı...

Eğitimde başarı için beş şart

Eğitim - öğretim yılı başlarında anne babaların akıllarında hep aynı soru; çocuğumun derslerinde ve yaşamında başarıya ulaşması için neler yapmam gerekiyor?

Bu sorularla ilgili olarak psikolojik danışman Hilal Usta'dan bilgi aldık.

1) Başarı, çoğumuzun anladığı gibi çocuğumuzun okul birincisi olması veya popüler bir mesleği seçmesi demek değildir. Gerçek başarı, çocuğun kendi potansiyeline uygun bir alanda kendisini gerçekleştirmesi, bu alana yönelik bir meslek seçmesi ve mutlu olmasıdır.

2) Öğrenci, başarı için motive edilmelidir. Bunun da en güzel yolu, çocuğun öğrenmeyi sevmesinin desteklenmesidir. Birçok öğrenci için okuldaki dersler anlamını yitirmiş; okul, küçük yaşlardan itibaren gittiği, arkadaşlarıyla vakit geçirdiği bir yere, bir alışkanlığa dönüşmüş durumda.

3) Anne babalar, öğrenciden yapabileceğinden fazlasını beklemeden, başkalarıyla kıyaslamadan, yapamadıklarına değil de başardıklarına odaklanarak öğrenciyi motive etmelidir.

4) Ebeveyn, çocuğun dersleriyle ilgilenmeli, çalışma ortamının sağlıklı bir şekilde düzenlendiğinden emin olmalıdır. Bazen aileler dersleriyle ilgilenmeyi, onun yerine ödevlerine varıncaya kadar yapmak şeklinde algılıyor. Bu kesinlikle yanlış bir tutumdur.

5) Huzurlu bir aile ortamı da çocuğun başarılı olmasında etkilidir. Yapılan araştırmalar, aynı zeka düzeyine sahip çocuklardan, huzurlu aile ortamında yetişen çocukların daha başarılı oldukları sonucunu göstermektedir.

Günün fıkrası: Vitrin

Adam sünnetçi dükkanının vitrinine şemsiye koymuş, biri de merak etmiş. "Yahu sünnetçi vitrininde şemsiyenin ne işi var ya..." Sünnetçi fena fena bakmış ve eklemiş: "Yani vitrine ne koyayım?"

Laflama

İçim içime sığmıyor. Bugünlerde kilo mu almışım ne! 

Kimi kadınlar cilt kremleri alır boyuna, kimi kadınlar cilt cilt kitap okur be ya! 

Bir kilo ayva markette 5 lira. Ne günlere kaldık. Vatandaş olarak; ağız tadıyla ayvayı bile yiyemiyoruz! 

Bazı yerlere erkekler damsız giremez, bazı yerlere de kadınlar endamsız giremiyor! 

Sevgi karın doyurmuyor. Haaa doğru, sevgi yumurta çakmasını bile bilmeyen bir kız. Onunla evlenmeyi ona göre düşün evladım! 

Feminist kadınların sakalları yok ki sözleri dinlenebilsin değil mi!

İbrahimOrmancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA