• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ayvalık’ta zeytin üretimi düşüyor ERKİN USMAN

Ayvalık’ta zeytin üretimi düşüyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.11.2015, 00:00
Ayvalık'ta her yıl düzenlenen "Zeytin Şenliği" nden birkaç not... 

Bu, Ayvalık'ta her yıl düzenlenen "Zeytin Şenliklerinin" onbirincisi. Kentte Zeytinyağı Pazarı kuruldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, erken hasat zeytinyağı tadıldı.

Ayvalıklı Nedim Çınar "Son üç-dört yıldır, bu şenlikler zeytin ağaçlarındaki verim düşüklüğü nedeni ile pek keyifsiz ve sönük geçiyor" diyor ve ekliyor: "Ayvalık'ta 2 milyon zeytin ağacı var. Zeytin ağacı sayısı az ama, toprak ve iklim farkı nedeniyle Ayvalık zeytini ve zeytinyağı pek lezzetli."
Ayvalık'ta her yıl 4 bin 500 ton zeytinyağı üretiliyordu. Üretimi son iki-üç yılda 2 bin 500 ton geriledi.

Ayvalık'ta Ziraat Odası'na kayıtlı 6500 civarında üretici var. Yine Ayvalık Ticaret Odasına kayıtlı zeytin ve zeytinyağı işi yapan 83 firma bulunuyor.
Ayvalık'ta üretici, sofralık zeytinin kilosunu 8 TL'ye, yağlık zeytinin kilosunu da 3 TL'ye satıyor.

Ayvalık zeytinciliğinin İzmir'li prensi olarak tanınan Mustafa Kürşad, bu yıl zeytin veriminin sadece tane olarak değil, randıman bakımından da düşük olduğunu söylüyor.


kentten

Birinci Sanayi Sitesi esnafı S.O.S veriyor

İzmir'in önemli iş merkezlerinden sayılan Birinci Sanayi Sitesi esnafı her hafta sonu, bu kente yakışmayan pislik ve çirkinlikleri yaşamaya mahkum edilmişliğin acısını yaşıyor. Bu Site'nin yerlileri, 2821 sokak ile 2825 sokak üzerinde hafta sonları kurulan Hayvan Pazarı yüzünden oluşan yem ve dışkı pislikleri ile yaşamak zorunda. İzmir'e yakışmayan görüntülerdir bunlar. Bu bölümde iş yeri sahibi olan sanayiciler şöyle konuşuyor:

"Hafta sonları kurulan bu pazarın sonucunda, dükkanlarımızın önlerinin hayvan ve insan dışkısı ile kirletildiğini, havyan yemlerinin etrafa saçıldığını, kesilen hayvanların akıtılan kanlarının yolları, dükkan duvarlarını kirlettiğini her pazartesi günü iş başı yaptığımızda üzülerek görmekteyiz. Yok mu bize yardım elini uzatacak bir yetkili?"


ekonomi

İzmir lojistik merkezi olacak

İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Hakan Keskin, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ancak lojistik sektörünün desteği ile ulaşabileceğini ve İzmir'in de Avrupa'nın lojistik merkezi olacak potansiyele sahip olduğunu söylüyor. Hakan Keskin, Türkiye'nin en kapsamlı lojistik etkinliklerinden birisi olan Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresine panelist olarak katıldı ve "İzmir, Türkiye'nin ve Avrupa'nın yeni lojistik merkezi olabilir mi?" başlıklı bir bildiri sundu. Keskin, Türkiye'nin Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi verilerine göre hala istenen seviyede olmadığını ancak lojistik anlamda gerekenlerin yapılması halinde bölgedeki ülkelerin Türkiye'ye rakip olamayacağını vurguladı ve "İzmir, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın lojistik merkezi olacak potansiyele sahip" dedi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA