• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ASGARİ ÜCRETE 3 FORMÜL FARUK ERDEM

ASGARİ ÜCRETE 3 FORMÜL

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2016, 00:00

Asgari ücretin 1.300 lira olmasının ardından geçtiğimiz Mart ayında 'Eylül sendromu' gündeme gelmişti. Çünkü asgari ücret bu Eylül ayından sonra bir üst vergi dilimine geçecek ve yüzde 20'lik bu dilim ile 70 liralık bir düşüş yaşanacaktı. Hemen belirtelim, daha önce de yazdık. İşçi kardeşimin içi rahat olsun, asgari ücret bu yıl 1.300 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Meseleyi detaylı anlatalım.
Vergi diliminin artacağı ve asgari ücretin de bir üst dilime geleceği teknik olarak doğru. Gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden belirleniyor. Gelir vergisinin ilk dilimi yüzde 15'lik olan bölüm. 2016 için bu rakam 12 bin 600 lira. Bu rakam aşıldığında vergi oranı yüzde 20 olacak. Her yıl asgari ücret için yüzde 15 vergi uygulanıyor ve Asgari Geçim İndirimi bundan düşülüyordu.
Bu yıl ilk kez 1.300 liraya çıktıktan sonra asgari ücret bir üst vergi dilimine rastlıyor. Bu da asgari ücret üzerinden 69 lira 76 kuruşluk bir düşüş anlamına geliyor.

YENİ ASIR YAZMIŞTI

Bu konuyu Nisan ayında hem Maliye Bakanı Naci Ağbal ile hem de o dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu ile konuşmuş bu köşeden de "ASGARİ ÜCRET İNMEYECEK" başlığı ile detaylarını yazmıştım.
Her iki bakanımız da bir çözüm bulacaklarını ve asgari ücretin 1.300 liradan daha aşağı düşmeyeceğini beyan etmişlerdi.
Konunun çözümü için üç ayrı formül masaya geldi. Gelin onların detaylarına bakalım:

ÜÇ DEĞİŞİK FORMÜL

Asgari ücretin vergi dilimi sisteminden istisna tutulması sağlanabilir.
Bu formül genel sistemi bir grup için değiştirmek anlamına geleceği ve eşitlik tartışmaları ortaya çıkabileceği için Maliye sıcak bakmıyor.
Yüzde 15 için belirlenen 12.600 liralık matrah yükseltilir, böylece Asgari ücretin yüzde 20'lik dilime geçmesi önlenir ve mevcut dilim devam eder.
Ortaya çıkacak 70 liralık kayıp Asgari Geçim İndirimi (AGİ) artırılarak telafi edilebilir...
Her iki bakanlık çözüm için çalışmalarını devam ettiriyor.
Bekleyip ortaya çıkacak sonucu hep birlikte göreceğiz.

NET ÜCRETTEN ANLAŞIN RAHAT EDİN

Asgari ücretin vergi dilimiyle ilgili sorunu çözülürken çalışanlar açısından da bir çözüm yolu bulunuyor. İşe girerken ücret anlaşmalarını net olarak yapmak çalışanı rahat ettirecektir. Öncelikle iş sözleşmesinde ücretiniz ne yazıyorsa onu alacaksınız. Dolayısıyla brüt ücret üzerinde meydana gelecek vergi dilimi değişimi çalışanı ilgilendirmeyecek. Çünkü işe girerken yapılan anlaşmada, "Sana 1.300 lira asgari ücret ödenecek" denilecek. Sözleşmede böyle yapılacak. Ne olursa olsun çalışan sözleşmesi gereği 1.300 liralık maaşını alacak. İşveren düşürmeye kalkarsa sözleşmeye aykırı hareket edeceğinden çalışan için de haklı fesih ile tazminat imkanı doğacak. Türkiye'de zaten çalışanların büyük çoğunluğu net ücret üzerinden anlaşma yaptığı için maaşlarında bir düşüş olmayacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA