• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bağımlılıklarla asırlardır mücadele eden bir kurum YUNUS KARAKAYA

Bağımlılıklarla asırlardır mücadele eden bir kurum

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.12.2017, 00:00

Yeşilay, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e intikal eden ve günümüze kadar varlığını sürdürebilen en köklü sivil toplum örgütlerimizden birisidir.
Peki, Yeşilay nasıl kuruldu isterseniz kısaca ondan bahsedeyim...
Yeşilay, 1920'de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı'na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kuruldu.
"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "kamuya yararlı dernek statüsü" verilmiştir.
"Yeşilaycı olmak" kavramının toplumsal hayattaki karşılığı, içki, sigara, uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddeleri kullanmamak, kumardan uzak durmak ve insan sağlığı ile toplumsal hayata zarar veren tüm bu zararlı maddelerin kullanılmasına ve diğer kötü alışkanlıklara da karşı olma anlamındadır.
Ancak bu köklü kuruluş çok uzun süre görmezden gelindi. Bilerek veya bilmeyerek hep etkisizleştirildi, pasifize edildi ve bir tabela cemiyeti olmanın ötesine geçirilmedi.
Yeşilay faaliyetleri, Mart ayının ilk haftası okul panosuna asılan Yeşilay afişleri ile sınırlı kaldı.

YEŞİLAY İTİBAR KAZANIYOR

Ak Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte bu köklü kuruluş artık tabela kurumu olmaktan çıktı ve eski itibarını kazanmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın değerli eşleri Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Konak'taki açılışa katıldı. Açılışta İzmir Müftüsü Ramazan Muslu'nun yaptığı duanın ardından açılış kurdelesini kesen Emine Erdoğan, bağımlılıkla mücadelede hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundu. Yeşilay'ın İzmir şubesinin açılış törenine katıldı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, eşi Didem Ayyıldız ve Milli Eğitim Müdür Ömer Yahşi açılış törenine katılan diğer isimler oldu.

AİLELER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Yeşilay İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Fatih Vargeloğlu ve yönetim kurulu üyelerine yeni dönemde önemli görevler düşüyor. Vargeloğlu ve arkadaşlarının gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için ellerinden geleni yapacaklarından şüphem yok ama ailelerde kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor.
Yeşilay'ın alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanlarında hizmet verdiğini söyleyen Vargeloğlu, şöyle devam etti: "Yeşilay amaçları doğrultusunda etkinliklerini gerçekleştirirken, insan onuru için bağımlılıklarla mücadele, ayrım gözetmemek, bağımsızlık, halk sağlığı, bilimsellik, küresellik, toplumsallık ilke ve değerleri çerçevesinde hareket edecek."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA