• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yabancı Ürünler Karşısında Rekabet Gücümüzü Artırmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.10.2016, 00:00
İş dünyasında kuruluşların katma değeri yüksek ürünler üretebilme yeteneklerinin artırılması büyük bir önem taşımaktadır. Ekonomimizin gelişimi öncelikle üretim kapasitemizi büyütmemize ve yabancı ürünler karşısında rekabet gücümüzü artırmamıza bağlı bulunmaktadır. Rekabet gücümüzün artırılmasıyla ilgili insan kaynaklarına önemli görevler düşmektedir. Bir başka deyişle ülkemizde ve uluslararası pazarlarda yabancı ürünlerle rekabet etmek zorundayız.

Bilgi Birikimi ve Yeni Gelişmeler Yüksek

katma değerli ürünlerin üretimini desteklemek amacıyla altyapı yatırımlarına ve teknoloji transferlerine öncelik verilmesi gerekmektedir. Bir ülkede üretilen katma değerin genel ortalamasının küçük olmasının ulusal gelir düzeyi ve toplumun refahı açısından olumsuz etkileri görülmektedir. Üretilen ürünlerde rekabet gücünü azaltan etkenlere ve uygulamalara fırsat verilmemelidir. Yabancı pazarlara girebilmek için öncelikle teknolojik gelişmelerin ve müşteri beklentilerinin çok iyi izlenmesi gerekmektedir.

Yoğun rekabet ortamının baskısı altında teknolojideki bilgi birikimini ve yeni gelişmeleri iyi değerlendirebilen esnek üretim yeteneğine sahip kuruluşlar daha yüksek rekabet gücü elde etmektedir. Ülkemizde ileri teknoloji ürünlerinin üretiminin ve ihracatının artırılması gündemimizdeki en önemli konular arasında yer almaktadır. Ülkemizde katma değeri yüksek ürünlerin üretimi artırılarak ekonomimiz daha güçlü bir yapıya kavuşabilecektir. Böylece katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve tüketimi arasında sağlıklı bir denge de kurulabilecektir.

Bir ülkede uygulanan teşviklerin doğrudan tüketimi artırma amacına yönelik olması o ülkede yabancı ürünlerin ithalatını ve tüketimini artırmaktadır. Uluslararası güçlü kuruluşlar ürettikleri ürünlerin rekabet gücünü gerekli gördükleri zamanlarda ve hesapladıkları oranlarda destekleyerek küresel pazarları etkileyebilmektedir. Uluslararası standartların dışında ve dar bir çevrede ekonomik etkinlikleri başarıyla sürdürebilmek artık söz konusu olmamaktadır. Katma değeri düşük ürünlerin üretimi ekonomimizin güçlenmesi açısından yeterli bir yarar sağlamamaktadır. Bir başka deyişle düşük katma değerli ürün ve hizmet üretimi ülke ekonomisinin sağlıklı gelişimini engellemektedir.

Katma Değeri Yüksek Ürünlere Öncelik

Ülkemizde sanayi ürünlerinin üretimi ve ihracatı her geçen yıl artmaktadır. Bu konuda Türkiye birçok ülkeye oranla daha hızlı bir gelişme göstermektedir. Ayrıca ileri teknoloji ürünlerinin üretiminin ve ihracatının artırılması konusu tüm kesimlerce ulusal bir hedef olarak benimsenmelidir. Türkiye'de yatırım teşviklerinin en önde gelen amaçları arasında sanayi yatırımlarının, istihdamın, üretimin ve ihracatın artırılması bulunmaktadır. İmalat sanayinde üretim modelinin katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilecek şekilde yeniden yapılandırılması zorunlu gözükmektedir. Ürün ve hizmet üretiminde yüksek katma değer elde etme hedefi tüm sektörlerin varlıklarını sürdürebilmeleri açısından büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca bu dönüşümün sağlanabilmesi için yeni sanayileşme stratejisi ile bilim ve teknoloji politikalarının sürekli güncelleştirilmesi zorunlu olmaktadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA