• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İşsizlik ve Emek Yoğun Teknolojiler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2016, 00:00

İşsizlik sorunu her geçen gün artmaktadır. İşsizlik sorunu sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de çözmek zorunda oldukları sorunların başında gelmektedir. İnsan kaynaklarının istihdam edilmesi ve üretime sokulması ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Daha önceleri iş gücüyle yapılan işlerin çoğunun gelişen teknolojiyle birlikte makineler ve otomatik sistemler tarafından yapılması işsizliği artırmaktadır. Bir başka deyişle gelişen teknoloji ve küreselleşme süreci işsizliği artıran etkenlerin başında yer almaktadır.

Elemanlarda Aranılan Nitelikler

Bir ülkede nüfus artış hızının yüksek olması o ülkede istihdamı olumsuz yönde etkilemektedir. Nüfus artış hızının yüksek olması kişi başına geliri ve tasarrufları azaltmaktadır. Tasarrufların azalması sonucu yatırımlar ve istihdam da azalmaktadır. İşsizliği artıran bir başka neden de çalışıyor görünmesine karşılık verimli çalışmayan ya da ekonomiye hiçbir katkısı olmayan elemanlardır. Bu durum gizli işsizlik olarak da ifade edilmektedir. Nüfus artış hızının yüksek olması sebebiyle ülkemiz genç bir nüfusa sahip bulunmaktadır. Gençlerin istihdamını artırmak için reel sektör yatırımlarını artırmaya ve üretime yönelik katma değeri yüksek yeni projelere ihtiyaç duyulmaktadır.

İstihdamın artırılması açısından niteliksiz iş gücünün iş başında eğitimi ve deneyim kazanması zorunlu olmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmeler ve bilgi toplumuna geçiş süreci üretim sistemlerini ve istihdam edilecek elemanlarda aranılan nitelikleri doğrudan etkilemektedir. Ülkemizde istihdamla ilgili önemli bir sorun da diplomalı işsizlerin sayısının giderek artması ve eğitimli gençlerin iş bulma konusunda karşılaştıkları zorluklardır. İş dünyasında istenen niteliklere sahip elemanların yetişmesini sağlamak amacıyla eğitim sisteminin sürekli güncelleştirilmesi gerekmektedir.

İstihdamın artırılması için uzun vadeli çözümler de gerekmektedir. Büyük sanayi kuruluşlarının KOBİ'lerle entegrasyonu önem taşımaktadır. Bir başka deyişle KOBİ'lerin gelişmesi istihdamın artmasını sağlamaktadır. İstihdamı artıracak sektörlere ve projelere öncelik verilmesi yararlı olacaktır. Üretilen ürünlerin ihracatının teşvik edilmesi de istihdamı ve ekonomik gelişmeyi artıracaktır. Ekonomisi büyük oranda ithalata dayalı ülkelerde işsizlik sorununun çözümü pek kolay olmamaktadır. İşsizlik ekonomik ve sosyal bir sorun olup bu sorunun çözümü için tüm kesimlerin bilinçli çabalar harcaması gerekmektedir.

Rekabet Gücü Olmayan Teknolojiler

Rekabet gücü olmayan emek yoğun teknolojilere yatırım yapılması işsizliğin çözümü ve istihdamın artırılması açısından bir yarar sağlamamaktadır. Ancak verimli çalışan ve rekabet gücü yüksek olan teknolojilere yatırım yapılması daha yararlı olmaktadır. Eğitim sisteminin iş dünyasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip elemanlar yetiştirme konusunda karşılaştığı darboğazlar da işsizliğin artmasına neden olmaktadır. Yeni teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı bazı iş kollarında nitelikli eleman ihtiyacı olmasına karşılık bu ihtiyacı karşılayabilecek niteliklere sahip yeterli sayıda eleman bulunamaması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA